VIDEO Cei şase turişti care au urcat singuri la Sfinx, în ciuda avertismentelor jandarmilor, au coborât în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La scurt timp după ce 100 de turişti, care s-au dus să vadă piramida energetică a Sfinxului, au fost coborâţi prin viscol de jandarmii şi salvamontiştii din Dâmboviţa şi Prahova, şase aventurieri au urcat la peste 2.200 de metri pentru a se încărca şi ei energetic.

Salvamontiştii şi jandarmii au stat de veghe toată noaptea pentru a fi siguri că cei şase se întorc în siguranţă.

"În jurul orelor 20.30, şase turişti au vrut să urce iar la Sfinx. Jandarmii i-au legitimiat, dar aceşti s-au întors în jurul orelor 23.00. În fiecare an se serbează ziua Sfinxului şi vin turişti care vor să prindă asfinţitul soarelui. Nu avem nicio pârghie să îi amendăm pe care urcă nepregătiţi şi ignoră sfaturile nostre. Ne aşteptam să vină turiştii. Am avut patru savatori montani şi chiar dacă nu ne cereau ajutorul, noi mergeam cu ei. În zona montană a judeţului Dâmboviţa avem permanenţă asigurată de jandarmi şi salvamontişti", a precizat Doru Deaconescu, şeful salvamont Dâmboviţa.

100 de turişti care s-au deplasat au mers ieri pe traseul montan Peştera-Babele din Munţii Bucegi,  pentru a vizita obiectivele turistice şi pentru a se încărca cu energie de la Sfinx, au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor şi jandarmilor pentru a ieşi din nămeţi.    

"Peste 100 de turişti au urcat spre Sfinx, ieri pe la 16.00. Mulţi erau neechipaţi. Unul dintre ei, în zona Săritori a avut o ruptură de muşchi. A fost dus iniţial la Sediul Salvamont Dâmboviţa, după care, un salvamontist l-a dus la Bucureşti, la spital. Noi le-am asigurat siguranţa şi de la refugiu au plecat cu maşinile spre case. Erau mai mulţi tineri, de 16-17 ani. De asemenea, erau şi foarte mulţi în vârstă, neechipaţi", a mai spus Deaconescu.

Din cauza viscolului, turiştii au cerut ajutor, iar salvatorii au plecat în căutarea lor, pe jos. Unul dintre turişti a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit o ruptură de muşchi. 

"La lăsarea întunericului aceştia au început coborârea spre zona Peştera pe acelaşi traseu pedestru, iar în jurul orei 18.30 Salvamont Dâmboviţa a solicitat sprijinul jandarmilor montani de la Peştera pentru a interveni pe traseu, în zona Săritoare, la aproximativ 1 oră de mers dinspre Peştera spre Babele, în sprijinul unui turist în vârstă de 72 de ani, care se accidentase la membrul inferior drept, din cauza epuizării fizice şi a traseului greu practicabil - zăpadă de aproximativ o jumătate de metru", potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu.

Ajunşi în zona semnalată, jandarmii montani împreună cu salvamontiştii au acordat bărbatului măsurile de prim-ajutor, după care a fost transportat cu targa UT2000, în condiţii de siguranţă până la refugiul Salvamont Peştera, de unde turistul urmează să plece către domiciliu in localitatea Vălenii de Munte, judeţul Prahova.

După câteva ore de mers pe jos, turiştii au ajuns cu bine la maşinile pe care le-au lăsat în apropierea sediului Salvamont Dâmboviţa. Unii dintre ei se pare că vor rămâne peste noapte la cabanele din zonă.

Cei 100 de turişti au ajuns marţi în Bucegi pentru a serba ziua Sfinxului. Este o sărbătoare ezoterică, iar în data de 28 noiembrie a fiecărui an se organizează astfel de excursii la care participă doar cei pasionaţi de fenimene meteo speciale.

Se spune că 28 noiembrie este singura zi din an când, la apusul soarelui, deasupra Sfinxului de pe Platoul Bucegi, razele formează un fel de piamidă cu vârful întors, considerată magică. Oamenii vin aici să se încarce cu energie pentru tot restul anului.

image

     

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite