VIDEO A plouat, din nou cu piatră, pe Valea Dâmboviţei. Când ar putea fi instalate staţiile anti-grindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
grindina db

Este a treia oară, în decurs de două săptămâni, când Valea Dâmboviţei este lovită de grindină. Fenomenele meteo s-au petrecut în Cândeşti şi Voineşti, dar şi la Văleni şi Gura Foii.

Grindina căzută în urmă cu câteva zile a afectat grav mai multe localităţi din Dâmboviţa. Administraţiile locale din şase comune au solicitat ajutor din partea statului pentru culturile distruse. Printre cele mai afectate sunt culturile de meri, din Voineşti.

La momentul de faţă, se face o evaluare a pagubelor, precizează Prefectura Dâmboviţa.

Pentru fiecare tip de risc (secetă pedologică, alunecări de teren, inundaţii, grindină etc.), Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă sunt organele care colectează şi transmit operativ, în 24 de ore, datele referitoare la fenomenele periculoase produse pe raza UAT-ului, iar în urma primirii acestor rapoarte, prefectul emite ordinul pentru constituirea comisiei în vederea constatării şi evaluării pagubelor produse.

În localităţile de pe Valea Dâmboviţei - Izvoare, Voineşti şi Gheboieni, localnicii spun că plantaţiile de meri au fost distruse în proporţie de 100%. 

Toate cheltuielile cu stropitul şi tăierile de îngrijire s-au dus pe apa sâmbetei, spun oamenii care îşi concentrează acum toată atenţia spre pregătirea plantaţiilor pentru următorul an.  

Problemele cauzate de grindină în judeţul Dâmboviţa ar putea deveni istorie în cel mult doi ani, după ce autorităţile au anunţat că vor instala 8 staţii de lansare a rachetelor antigrindină. Suprafaţa estimată a fi protejată se ridică la 150.000 ha.

Judeţul Dâmboviţa va avea 8 staţii antigrindină. Cât de mult a afectat grindina agricultura în ultimii ani
Judeţul Dâmboviţa va avea 8 staţii antigrindină. Cât de mult a afectat grindina agricultura în ultimii ani

Directorul executiv al Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran a anunţat că judeţul Dâmboviţa a fost inclus în programul de acoperire cu puncte de lansare a rachetelor antigrindină, program menit să protejeze culturile agricole, dar în mod special zonele pomicole care în ultimii ani au înregistrat pierderi foarte mari din cauza căderilor masive de grindină. 

Staţiile antigrindină îi vor scuti pe agricultori, spun oficialii, de sume importante. Protejarea culturilor, a pomilor fructiferi împotriva grindinei înseamnă 10.000 de euro/ha.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite