VIDEO Cazul copilului-sclav trimis la muncă de un tată beţiv. „Deci tu munceşti şi tatăl tău vine şi ia banii...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatăl copilului
Tatăl copilului

Mihai, un copil de doar 12 ani, din comuna dâmboviţeană Mogoşani, a fost forţat de familie să renunţe la şcoală şi să meargă la munca de jos. Tatăl său, care umblă mai mult beat, a fost cel care l-a trimis să muncească în gospodăriile altora, ca sclav.

„Cât ai muncit la el? O grămadă de zile şi nu m-a plătit. Dar l-a plătit pe tatăl tău? Nu i-a dat. Dar celălalt îi dă, nu? Virgil ăsta. Da. Deci practic tu munceşti şi tatăl tău vine şi ia banii. Da”, a fost dialogul dintre copil şi asistentul social imediat după ce minorul a fost găsit pe câmp, cu vacile. 

Mihai a muncit încă de anul trecut, pe când avea doar 11 ani, la un individ din Pătroaia, care nici măcar nu l-a plătit, conform declaraţiei puştiului, iar anul acesta se speteşte în Găeşti. În urma primirii acestei informaţii, poliţiştii locali din Găeşti şi asistentul social de la Primărie l-au găsit pe cel mic pe câmp, cu vacile. 

copil sclav
copil sclav

„Am primit, sâmbătă, un telefon de la o persoană, care ne-a informat că un copil este exploatat pe raza oraşului Găeşti de alte persoane. M-am deplasat împreună cu colegii de la Poliţia Locală pe islazul din localitate şi am găsit băiatul împreună cu un alt om care avea îngrijă maimulte animale. Băiatul avea un băţ în mână şi avea grijă de animale”, ne-a povestit Oprea Alexandru, asistent social la Primăria Găeşti. 

Băiatul a recunoscut în faţa autorităţilor că primeşte bani de la diverşi crescători de animale.

„Am stat de vorbă cu copilul şi am aflat că în urmă cu câteva luni s-a aflat pe raza comunei Grângurile, unde a muncit la o altă persoană, dar pentru că nu a fost plătit, a plecat de acolo. A fost găsit  de o altă persoană de la Găeşti care i-a oferit de muncă la animalele lor. Era plătit săptămânal, dar o parte din bani erau luaţi de tatăl său. Nu ştia exact cât primea, nu ştia nici în ce zi s-a născut. De mai bine de doi ani a spus că el nu a mai fost la şcoală”, a mai spus asistentul.

Poliţia din Găeşti şi DGASPC Dâmboviţa au preluat cazul în regim de urgenţă. Au aflat că locuia la un localnic, iar ziua stătea cu vacile, pe câmp. 

„A fost cu tatăl său la Pătroaia la nişte vaci şi de acolo tatăl său a fost să îşi facă un ajutor social şi apoi a venit cu el la noi la muncă. Tatăl s-a dus până acasă şi copilul a rămas să ducă nişte mâncare la văcarul celălalt. Îl ţineam ca pe copilul meu, îi dădeam să mănânce, se juca cu copiii mei, dormea cu ei, nu făceam diferenţă”, ne-a spus Alexandru, unul dintre proprietarii de animale.

copil sclav
copil sclav

Văcarul locului spune că rar primea bani, iar atunci când primea toată suma ajungea la părintele său.

Am aflat că mai are câţiva fraţi şi ei preluaţi de asistenţii sociali. Copilul este internat într-un centru de plasament acum şi ancheta va stabili dacă el se va mai putea reintegra în familia sa. Tatăl său a fost şi el la Poliţie. Este un om fără ocupaţie, fără muncă.

„E un băiat cuminte, de treabă. Nu mi-a povestit ce treburi are el acasă. Nu e vorba de bani. Îi mai dădeau acolo câte 10 lei, ca oricărui copil. Îi dădeau mâncare, cazare. Unde stăteam eu era şi el”, a spus văcarul.

Mihai are o poveste extremde tristă. Mama l-a părăsit, mai are 4 surori şi 3 fraţi şi este obligat de propriul părinte să se lupte cu viaţa şi cu nedreptatea încă de la o vârstă foarte fragedă, fără să urmeze vreo formă de învăţământ. 

Bietul copil le-a spus autorităţilor că niciunul dintre cei şapte fraţi nu mai e acasă, ci sunt în grija Protecţiei Copilului. 

Pe tatăl său l-am găsit în stare de ebrietate. Se mândreşte cu faptul că are zece copii, dar acum a rămas „liber ca taxiul”.

„Copilul nu a fost la muncă. A fost să se joace cu copiii lui Geaba. A fost la Bădeasa. Mi-a spus că nu  munceşte. Eu nu l-am pus la treabă. Eu am zece fete, zece copii. Am rămas liber ca taxiul. Nevasta e plecată pe la Brăila, copiii pe la Târgovişte, pe la mama dreacu”, a fost reacţia lui Lucian Romanescu, tatăl copilului.

Când a aflat că cel mic a fost dat în grija unor asistenţi maternali, bărbatul a izbucnit în plâns.

„Mama lui e de vină. E plecată tocmai la Buzău, la mama dracului, la o fermă de vaci. De ce mi l-a luat? Să mi-l dea înapoi”, a spus bărbatul.

Poliţia din Găeşti a întocmit un dosar penal pentru trafic de minori şi exploatarea persoanelor vulnerabile. 

„Politistii din cadrul Poliţiei Oraşului Găeşti au fost sesizaţi că un minor de 11 ani, a fost exploatat de mai mult timp, fiind folosit la îngrijirea animalelor de către 2 bărbaţi, unul din Găeşti, iar celălalt din Crângurile. Pentru activitatea desfăşurată, minorul era răsplătit cu bani, iar o parte dintre aceştia erau colectaşi de către tatăl său. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori şi exploatarea persoanelor vulnerabile”, a precizat Alexandra Ciurea, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

Dosarul penal urmează a fi declinat către D.I.I.C.O.T. De asemenea, copilul a fost luat de lângă tatăl său şi trimis într-un centru de plasament din Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite