VIDEO Botezul cailor s-a lăsat cu bătaie pentru bietele animale. „Lasă-l, bă, că-l omori“

VIDEO Botezul cailor s-a lăsat cu bătaie pentru bietele animale. „Lasă-l, bă, că-l omori“

FOTO: cronica-gaestiului.ro / Liviu Lazăr

O tradiţie anuală de Bobotează s-a transformat într-un circ. „Botezul Cailor”, eveniment care are loc în comuna dâmboviţeană Vişina, s-a transformat, duminică, într-o bătaie generală a cailor.  Doi proprietari de cai, supăraţi că nu au câştigat nimic în timpul concursului, şi-au pus la respect animalele după terminarea evenimentului.

 
După parada de la primărie, caii au fost botezaţi la biserica din sat, după care întreaga comunitate s-a îndreptat către islazul comunal, unde au fost diverse întreceri, atât între animale, cât şi între stăpâni. 
 
Au avut loc mai multe probe, între care şi una de tracţiune. După concurs, caii au fost supuşi la chinuri groaznice, fiind biciuiţi şi puşi să tragă buşteni pe o sanie de fier, în jurul ţarcului de doi proprietari nervoşi că animalele lor nu au câştigat nimic.
 
Deşi organiatorii au specificat clar că este interzisă folosirea biciului, câţiva participanţi nu au înţeles acest lucru, iar animalele au fost bătute cu sălbăticie. 
 
Unii săteni care asistau pe margine se aud într-o înregistrare cum strigă: „lasă-l, bă, că-l omori”, ”ai, bă, milă, că e şi el suflet”.
 

VIDEO: cronica-gaestiului.ro / Liviu Lazăr

Edilul localităţii spune că întregul eveniment a fost organizat ca la carte şi că de faţă au fost mai multe forţe de ordine. Mai mult, afirmă că scenele s-au petrecut în afara concursului şi că doi proprietari de cai, supăraţi că nu au câştigat nimic în timpul concursului, şi-au pus la respect animalele.

„Am avut la concurs patru poliţişşti comunitari, echipajul de Poliţie din localitate şi jandarmii. După ce s-a terminat ultima probă, doi dintre ei s-au supărat că nu le-a mers bine calul. Au dat cu biciul, dar au intervenit forţele de ordine. Scenele acestea s-au întâmplat după concurs. S-au dat premiile şi cei doi proprietari s-au supărat că nu au câştigat nimic au zis să îşi pedepsească animalele. Noi am anunţat că este interzisă biciuirea animalelor, încă de la început. Cam aşa se întâmplă în fiecare an după concurs. La anul vom continua evenimentul, pentru că este unul frumos”, a declarat primarul comunei Vişina, Aurelian Istrate. 

 

 

 

citeste totul despre: