VIDEO Asistaţi supăraţi. Întâi au fost certaţi de poştăriţă că nu ies la deszăpezit, iar acum rămân fără ajutoare: „Eu de 30 de ani nu mai muncesc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datele oficiale arată că în comuna Conţeşti, din Dâmboviţa, din 253 de familii care primeau bani de la stat în 2017, au mai rămas 220, după intrarea în vigoare a noii legi, în 22 octombrie
Datele oficiale arată că în comuna Conţeşti, din Dâmboviţa, din 253 de familii care primeau bani de la stat în 2017, au mai rămas 220, după intrarea în vigoare a noii legi, în 22 octombrie

Noile prevederi ale legii ajutorului social taie veniturile garantate de stat multor persoane care nu vor muncească sau dovedesc că nu au nevoie de banii statului, întrucât au maşini şi firme.

Noile prevederi ale legii ajutorului social le taie veniturile garantate de stat multor persoane care nu vor muncească sau celor care nu au nevoie de banii statului întrucât, au maşini şi firme. Asta se întâmplă şi în comuna Conţeşti, din Dâmboviţa, devenită celebră anul trecut, după ce poştăriţa i-a certat pe asistaţii social că nu ies la deszăpezit şi ea este nevoită să le ducă ajutoarele şi alocaţiile prin nămeţi.

Jurnaliştii „Adevărul“ au mers în satul Bălteni, din comuna Conţeşti, pentru a vedea ce s-a schimbat în cazul asistaţilor. Primul caz întâlnit a fost cel al lui Gheorghe Bolovan, un bărbat care, după 30 de ani în care a trăit din ajutor social, a rămas fără niciun venit. „Eu sunt bolnav de diabet. Am avut şi ajutor social şi degeaba. Mie mi l-au tăiat săptămâna trecută. Mi-au spus că nu mai am dreptul. Trebuia să strâng alea nouă zile de muncă pe lună şi nu am reuşit, pentru că nu mai pot munci, din cauza bolii. Luam 130 de lei pe lună. Eu de 30 de ani nu mai muncesc“, a spus Gheorghe Bolovan, un asistat care şi-a pierdut ajutorul social.
 

Anul trecut 253 dintre locuitorii din Conţeşti primeau ajutor social, dintre care cei mai mulţi în Bălteni. Rând pe rând, îl vor pierde cu toţii, dacă nu se încadrează în normele legii. „Sunt mai multe probleme care trebuie luate în calcul aici: vârsta, studiile. Pe de altă parte, ajutorul ăsta de 140 de lei ajunge doar de pâine. E prea puţin. Problema mai mare este că nu găseşti loc de muncă“, spune un pensionar în vârstă de 63 de ani care a fost la un moment dat asistat social.

Sunt şi asistaţi care nu vor să renunţe la „dreptul lor“. „Eu am fost la Târgovişte şi m-au dat bun de muncă. La 62 de ani sunt bun de muncă, aşa cred ei. Am hernie, sunt cu capul, am placă la cap, nu pot să ridic greutăţi. Luna trecută mi-au tăiat ajutorul. Sper să mi-l dea înapoi. Am fost la Băleni şi mi-a pus ştampilă şi gata, trebuie să mi-l dea înapoi. Nu e bine să îl taie. Unde să te duci să te apuci de treabă? Eu am vechime de 30 de ani de muncă, am lucrat la viaţa mea“, spune un alt asistat social din sat care şi-a pierdut ajutorul social.
 

asistati social contesti

Asistaţi cu maşini şi firme

Datele oficiale arată că în comuna Conţeşti, din Dâmboviţa, din 253 de familii care primeau bani de la stat în 2017, au mai rămas 220, după intrarea în vigoare a noii legi, în 22 octombrie. „Numărul lor a scăzut, dar foarte puţin. Motivele pentru care unii dintre beneficiari şi-au pierdut ajutoarele sunt că şi-au cumpărat autoturisme, fiind un motiv de excludere. Unii dintre ei au deschis firme de colectare a fierului vechi, vorbim de persoanele de etnie romă“, a spus Mariana Manolache, asistent social. De asemenea, în ultimul timp, multor asistaţi li s-au oferit locuri de muncă pe care unii le-au refuzat, pierzând ajutoarele. „Din septembrie li s-au tot oferit locuri de muncă. Persoanele de etnie romă, neavând studii, nu au putut fi angajate“, a mai spuns Mariana Manolache.

Primarul comunei Conţeşti spune că principalul motiv pentru care oamenii nu îşi găsesc de lucru este că sunt de etnie romă. „Au fost cazuri în care s-au sistat ajutoarele pe motiv că nu au venit la muncă. Noi avem în jur de 200 romi asistaţi social. Cel puţin zece au fost tăiate pentru că nu şi-au găsit de muncă. Chiar dacă îi trimitem noi la muncă, şi le găsim de multe ori, în momentul în care patronal vede că sunt persoane de etnie romă îi trimite înapoi. Asta e problema mare şi nu ne ajută deloc legea asta pe noi. Când am trimis 30 de femei cu fustele largi la angajare, nu s-a uitat nimeni la ele“, a declarat primarul Alexandru Marian Nicolae.

Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a intrat în vigoare la 22 octombrie 2018. Persoanele apte de muncă, cele care resping posibilitatea de a se înscrie la un curs de calificare sau de recalificare, nu vor mai beneficia de venitul minim garantat. Cel care a pierdut dreptul la un asemenea sprijin poate face cerere pentru redobândirea sa abia la un an de când a încetat facilitatea.
 

Poştăriţa care ceartă asistaţii

Ioana Cristea, poştăriţa din Conţeşti, a devenit vedetă pe Facebook, după ce, în 2017, i-a atacat dur pe asistaţii social care stau acasă şi aşteaptă banii în fiecare lună. 

Supărată că nu are cum să circule pe trotuare din cauza zăpezii şi asaltată de telefoanele asistaţilor care sunau după bani, femeia a răbufnit şi i-a certat, într-o postare pe Facebook. Postarea factorului postal din Conţeşti a strâns atunci mii de reacţii pe pagina sa de socializare. 

„Nu mai sunaţi în disperare! Ajutoarele sociale pentru puturoşi nu sunt. Ieşiţi afară la zăpadă, că nu se poate circula. Vă aduc plicuri de azi dimineaţă şi sunaţi în disperare după ajutorul social. Nu se dau! Vineri, luni. Nu mai sunaţi că m-aţi disperat. Ieşiţi şi faceţi pârtie la porţi, că nu pot să vă pun plicurile”, a fost reacţia poştăriţei.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDE O poştăriţă îi ceartă pe asistaţii social care stau în case, cer bani şi nu-şi curăţă nici măcar trotuarele: „Nu pot să vă pun plicurile“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite