VIDEO: Cazematele nemţeşti de la Moreni, loc de joacă pentru copii

VIDEO:  Cazematele nemţeşti de la Moreni, loc de joacă pentru copii

Buncăre nemţeşti uitate în vârf de deal

Acestea au atras şi atenţia căutătorilor de fier, care, neţinând cont de tăria betonului, nici atât de istorie, s-au pus cu baroasele pe ele. Hitleriştii au cantonat pe Dealul Sângeriş în timpul celui de al Doilea Război Mondial şi au ridicat aici buncăre pe două nivele, cu diferite compartimente de tragere, depozite de armament, dormitoare şi bucătărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe dealurile care înconjoară Moreniul vibrează încă istoria, numai că vestigiile vremurilor de război au ajuns loc de joacă pentru copii, punct de întâlnire pentru îndrăgostiţi, atelier de „creaţie” pentru desenatorii în graffitti.

Buncărele construite de armata germană străjuiesc şi acum de pe înălţimi municipiul. În preajma acestora, se încing grătare, se joacă rummy, table, şah, se dansează etc. Cei care şi-au petrecut timpul liber pe Dealul Sângeriş, la cazematele nemţilor, am postat chiar şi filmuleţe pe internet, să vadă toată lumea ce are Moreniul!


În cel de-al Doilea Război Mondial, germanii au cantonat la Moreni, atraşi de bogăţiile subsolului. La acea vreme, de aici se pompa către rafinăriile de la Ploieşti aproape jumătate din cantitatea de ţiţei produsă la nivel naţional.

Cazematele aveau dormitoare şi bucătărie


Hitleriştii aveau misiunea de a apăra aceste capacităţi de producţie care alimentau maşina de război nemţească. Buncărele din beton, groase de câţiva metri, au fost construite de specialişti aduşi chiar din Germania. Spun cunoscătorii că asemenea cazemate se mai întâlnesc acum în Franţa şi Olanda.


Au fost ridicate pe două nivele şi dispuneau de compartimente de tragere, pentru depozitarea armamentului, dormitoare, bucătărie. Existau şi tunele care comunicau între punctele unde erau montate gurile de foc. Cazematele nemţeşti ar putea fi incluse într-un circuit turistic însă nu a pus nimeni în practică această ideie. Terenul pe care se găseşte fortăreaţa aparţine Primăriei Moreni.

„Am vrut eu să creez un punct de atracţie acolo, dar nu am reuşit până acum. Au rămas doar nişte ruine. Nu cred că mai au nicio relevanţă. Am fost cu mulţi oameni acolo. Le-am văzut, am discutat, dar nu a ieşit nimic. Nu am nici prea multe informaţii legat de aceste cazemate. Nu am date exacte. Nu am găsit un istoric care să dezvăluie misterul acestora”, spune Vasile Goran, primarul municipiului Moreni.


Grav este că buncărele au atras atenţia căutătorilor de fier, care, neţinând cont de tăria betonului, nici atât de istorie, s-au pus cu baroasele pe ele. Din fericire, betonul turnat în anii ’40 a rezistat, hoţii fiind nevoiţi să se mulţumească să taie scările de acces în compartimentele de tragere.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările