Utilizarea telefoanelor mobile în străinătate a crescut semnificativ de la eliminarea tarifelor de roaming în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roaming - telefon mobil  aeroport - avion -calatorii - vacanta FOTO 123 RF

Comisia Europeană a publicat, în data de 29 noiembrie, prima revizuire completă a pieţei serviciilor de roaming, care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE.

Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori faţă de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piaţa naţională; utilizarea datelor mobile în străinătate a atins un nivel maxim, de 12 ori mai mare, în perioada vacanţelor.

„Analiza evidenţiază încă o dată succesul eliminării tarifelor de roaming. Europenii profită în mare măsură de oportunitatea de a-şi utiliza în mod liber dispozitivele mobile atunci când călătoresc. În acelaşi timp, se constată în mod clar că piaţa serviciilor de roaming din UE continuă să funcţioneze bine. De fapt, în ciuda temerilor că preţurile interne vor creşte ca urmare a eliminării tarifelor de roaming, preţurile de pe pieţele naţionale pentru serviciile mobile au scăzut, în general, în întreaga UE”, a precizat comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, potrivit Europe Direct Târgovişte.

Utilizarea datelor în roaming în UE şi în Spaţiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanţei de vară a anului 2018 (al treilea trimestru); utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparaţie cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeaşi perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare.

Pe piaţa vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toţi furnizorii de servicii de roaming.

Potrivit concluziilor raportului, nu se prefigurează în viitorul apropiat nicio schimbare a dinamicii concurenţei de pe piaţa serviciilor de roaming, ceea ce înseamnă că actualul regulament privind comerţul cu amănuntul şi cu ridicata este încă necesar. Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui să continue să se aplice în următorii ani pentru a asigura faptul că cetăţenii pot utiliza serviciile de roaming fără costuri suplimentare în UE.

Context

Începând cu 15 iunie 2017, europenii pot să îşi utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri şi date atunci când călătoresc în UE, la fel cum o fac acasă, fără a suporta costuri suplimentare. Această abordare, denumită „roaming la tarifele de pe piaţa naţională”, este un beneficiu tangibil al creării unei pieţe unice digitale pentru întreprinderile şi consumatorii din Europa şi este una dintre realizărileCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• majore ale Comisiei Juncker.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite