Un târgoviştean întors din Bergamo, Italia, s-a prezentat la spital imediat după ce a aterizat, acuzând simptome de coronavirus

Un târgoviştean întors din Bergamo, Italia, s-a prezentat la spital imediat după ce a aterizat, acuzând simptome de coronavirus

Un târgoviştean întors recent din Bergamo, Italia, s-a prezentat, marţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Târgovişte, acuzât simptome specifice de coronavirus. El a fost investigat şi, din fericire, nu a contactat virusul ucigaş.


UPDATE: Bărbatul întors din Italia este plasat izolare la domiciliu.

Conducerea Spitalului Judeţean a luat imediat primele măsuri de izolare a bărbatului şi l-au investigat. 
 
Din fericire însă acesta nu are coronavirus, potrivit unor surse medicale.
 
Bărbatul a fost trimis acasă, fără a se lua vreo măsură de izolare sau carantină.
 
Pe de altă parte, surse din rândul autorităţilor spun că la momentul acesta, în judeţul Dâmboviţa ar fi şapte persoane izolate la domiciliu după ce s-au întors de curând din Italia. Se pare că singura legătură a lor cu virusul ucigaş este că s-au întors din Italia, dar nu din zonele afectate. 
 
Deocamdată cei şapte nu prezintă simptome specifice virusului, însă preventiv au fost sfătuiţi să nu iasă din case.
 
 
Autorităţile din Dâmboviţa au identificat zeci de spaţii de cazare pentru persoanele care ar trebui să stea în carantină.
Potrivit Prefecturii Dâmboviţa, este vorba de 81 de locuri de cazare în Târgovişte, Voineşti şi Pucioasa. 
 
Spaţiile respective au fost identificate de Prefectura Dâmboviţa, împreună cu instituţiile cu rol în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă -  DSP, Crucea Roşie, Inspectoratul Şcolar, ISU.
 
Autorităţile din Dâmboviţa au stabilit trei locaţii în care vor fi plasaţi în carantină suspecţii de coronavirus
 
Cele mai multe locuri de cazare pentru într-o eventuală plasare în carantină sunt în Târgovişte (4o de paturi). La Pucioasa sunt 8 paturi, iar la Voineşti, 25 de paturi.
 
De asemenea, la Răcari  va fi pusă la dispoziţie o altă sală, fără dotări la acest moment. Autorităţile se vor ocupa de dotarea acestor spaţii.
    

Cine merge acasă şi cine merge în carantină  

Carantina este obligatorie pentru cei care vin din zone de risc maxim, iar spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ au toate condiţiile şi sunt păzite în exterior cu jandarmerie şi poliţie locală.
 
Carantina e obligatorie, s-a instituit prin OUG şi a fost declarată prin ordin al ministrului. Pentru cei care vin zone de maxim risc – acum lărgirea zonei de risc la cele 11 comune din Italia – cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină. Carantina nu e autoizolare şi se aplică pentru cei care vin din cele 11 comune din Italia, care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ, sunt izolaţi în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pentru 14 zile. Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru la Digi24.
 
Pentru ceilalţi, care vin din afara celor 11 comune de maxim risc din Italia, li se indică izolarea voluntară la domiciliu. Când intră în ţară, primesc chestionare pe care le completează, dacă vin din cele două regiuni în afara celor 11 comune, după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră, sunt verificaţi dacă prezintă simptomatologie, sunt îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile.
 
„Dau datele de contact şi adresa de domiciliu. Sunt supravegheaţi şi verificaţi de DSP şi medicii de familie de câte ori e nevoie. DSP face evaluare prin medicul de familie, sau dacă simptomatologia se modifică, sau inopinat”, a arătat Tătaru.
 
În ceea ce îi priveşte pe românii care intră în ţară pe cale terestră, pentru ei sunt culoare separate la punctele de frontieră – 7 cu Serbia şi 14 cu Ungaria – acolo completează formularele şi semnează pe proprie răspundere că au dat declaraţiile corecte. 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: