Un târgoviştean şi doi braşoveni vor să reînvie Via Carpatica, „poteca păstorilor“, şi vor parcurge pe jos 2.500 de kilometri prin întregul lanţ Carpatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temerarii au pornit în această cursă nebună din Soko Banja, Serbia
Temerarii au pornit în această cursă nebună din Soko Banja, Serbia

Un târgoviştean de 27 de ani, împreună cu doi prieteni din Braşov s-au încumetat la traversarea Via Carpatica, ce acoperă întregul lanţ Carpatic, pentru a promova frumuseţile naturale de pe această “potecă a păstorilor”. Au început călătoria pe 18 iulie, din Bratislava. Toată ideea trăsnită înseamnă aproximativ 2.500 de kilometri de mers pe jos.

Andrei Dumitrescu, din Târgovişte, Vlad Spiru, din Bran şi Ciprian Brânzoi, din Braşov, au plecat în această călătorie, la pas, iar ideea acestei ture a apărut în cadrul Asociaţiei Carpatine Ardelene a Turiştilor şi a fost inclusă în proiectul: „Conectarea României la reţeaua de poteci turistice europene de lungă distanţă”, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

via carpatica
„Dacă vlahii plecau cu oile în transhumanţă de-a lungul întregului arc carpatic ajungând în Balcani, Polonia, Slovacia şi chiar mai departe să caute păşuni numai bune pentru animalele lor, noi ne-am gândit să ne luăm desaga în spate şi să le urmăm exemplul, doar că într-o formă modernă", spune Andrei Dumitrescu, din Târgovişte.

Drumul păstorilor

ViaCarpatica e o potecă frecventată în urmă cu sute de ani, de păstori, ce acoperă întreg lanţul carpatic. Aproximativ jumătate din lungimea ei străbate România, restul ţărilor prin care trece fiind Serbia, Ucraina, Polonia, Cehia şi Slovacia. 

„Noi ne-am gândit să nu facem compromisuri, începem cu începutul şi terminăm cu sfărşitul, aşa că ne pornim din Serbia şi ne mai oprim taman în Bratislava ca să facem baie în Dunăre. Susţinem turismul activ, credem că omul, prin natura sa, are nevoie de mişcare, că se poate desăvârşi prin adaptarea la ciclurile naturale şi că mofturile leneşe nu sunt dătătoare de trăiri autentice”, crede Vlad Spiru.

via carpatica

Traseu pe care îl vor străbate cei trei cuprinde  210 kilometri în Serbia, 1060 în România, 320 în Ucraina – 320, 350 în Polonia, şi 500 de kilometri în ultimele două ţări Slovacia şi Cehia.

Primii paşi

Temerarii au pornit în această cursă nebună din Soko Banja, Serbia. „Am urmat drumuri destul de pustii şi zone părăsite doar pentru a fi surprinşi de agitaţia şi aglomeraţia orăşelului turistic ce urmează să marcheze începutul călătoriei noastre. Am mers kilometri întregi pe cămpuri cu iepuri şi căprioare. Nici turmele de mistreţi nu ne-au făcut să dăm înapoi”, ne-a spus Ciprian Brânzoi.

via carpatica

Via Carpatica, traseu rutier

Via Carpatia este un traseu rutier european aflat în stare de proiect, care va face legătura între Marea Baltică şi Marea Neagră. Traseul va începe în Lituania, la Kaunas, iar apoi se continuă în Polonia, în Slovacia şi în Ungaria. Pe teritoriul României traseul va avea două direcţii, una spre portul Constanţa şi una spre frontiera româno-bulgară la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin.

via carpatica

Proiectul Via Carpatia a fost aprobat în anul 2006, când miniştrii de transport din din Polonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria au semnat o declaraţie comună pentru extinderea reţelei trans-europene de transport prin crearea unei rute mai scurte de-a lungul axei nord-sud care va conecta cele patru state.

La data de 22 octombrie 2010, reprezentanţii ministerelor Transporturilor din cele şapte ţări europene au semnat în Polonia o declaraţie prin care un traseul va fi extins şi în România, Bulgaria şi Grecia.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite