Un raport al DSP Dâmboviţa arată că apa din multe localităţi este alterată. Probleme sunt şi la Pucioasa, acolo unde barajul a fost plin cu bacteria Clostridium

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Barajul Pucioasa
FOTO: Barajul Pucioasa

Sursele de apă potabilă din multe zone ale judeţului Dâmboviţa sunt alterate. Direcţia de Sănătate Publică a verificat, în primul trimestru din acest an, condiţiile de aprovizionare cu apă a populaţiei din mediul urban.

Inspectorii DSP au controlat 12 sisteme publice administrate de SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA în localităţile Târgovişte (2 sisteme), Moreni, Găeşti, Titu, Pucioasa, Răcari (2 sisteme) şi Fieni, dar şi SC Uzina Automecanica Moreni SA care furnizează apă pentru 500 locuitori ai municipiului Moreni. 

Probleme deosebite sunt la Pucioasa, acolo unde apa din Baraj este plină de gunoaie. Asta după ce doi ani autorităţile s-au zbătut să scape de o bacterie periculoasă, care ar fi pus în pericol sănătatea populaţiei.

„Staţia de tratare Pucioasa necesită recondiţionare şi igienizare, după repararea acoperişului care este degradat şi favorizează infiltrarea apelor meteorice. Bazinele de sedimentare sunt parţial deteriorate atât la interior cât şi la exterior, iar căminele de vizitare ale conductei de aducţiune sunt nesecurizate, insalubre şi inundate.De asemenea, în zona de protecţie sanitară a sursei de apă folosită în vederea potabilizării în cadrul Sistemului public Pucioasa, respectiv lacul de acumulare Pucioasa, au fost identificate deşeuri, în special din material plastic. În cadrul aceluiaşi sistem, unul din rezervoarele de înmagazinare din zona Muşa prezintă hidroizolaţia degradată şi nu se asigură alee betonată în jurul acestuia”, a precizat directorul DSP Dâmboviţa, Sorin Stoica.

Imagine indisponibilă


 

Iinspectorii DSP Dâmboviţa a solicitat administratorului lacului de acumulare Pucioasa, respectiv Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române, salubrizarea barajului periodic şi ori de câte este necesar. De asemenea, administratorul lacului a primit şi 2 sancţiuni sub formă de avertisment.

În urmă cu trei ani, zeci de mii de locuitori din Pucioasa, Brăneşti, Vulcana Pandele, Vulcana Băi şi Doiceşti au rămas fără apă după ce apa din barajul Pucioasa, principala sursă de apă a fost infestată cu bacteria Clostridium. Autorităţile au recunoscut că barajul nu a mai fost curăţat de ani de zile, deşi legea le spune să o facă o dată la doi ani.

Romii din una dintre cele mai mari poluatori de pe cursul Râului Ialomiţa, Moroieni – sat Glod, aruncă de ani de zile gunoaie, fără ca nimeni să îi tragă la răspundere. 

Barajul Pucioasa este o altă sursă de infecţie. Este plin cu gunoaie, stârvuri de animale şi chiar butoaie şi brazi de Crăciun.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite