Un elev a murit după ce a fost înjunghiat în gât, lângă Colegiul Economic din Târgovişte. Ucigaşul şi-a recunoscut vina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crima s-a petrecut în apropierea liceului, în centrul oraşului Târgovişte. FOTO Arhivă Adevărul
Crima s-a petrecut în apropierea liceului, în centrul oraşului Târgovişte. FOTO Arhivă Adevărul

Un elev în clasa a IX-a la Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgovişte a fost înjunghiat mortal în drum spre şcoală de către un băiat de 19 ani. Agresorul şi-a recunoscut vina şi susţine că nu cunoştea victima. Specialiştii susţin că este nevoie de un program de combatere a violenţei susţinut financiar de Guvern, care să implice şcoala, familia şi comunitatea.


UPDATE: VIDEO Criminalul elevului de la Târgoviste a fost reţinut şi aşteaptă decizia de arestare preventivă. Tânărul nu regretă că l-a înjunghiat în gât pe băiatul de clasa a IX-a

UPDATEVIDEO Criminalul, de 19 ani, al unui elev de la Liceul Economic, agresiv cu jurnaliştii

Un elev de 15 ani de la Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgovişte a fost omorât luni, la prânz, într-un gang din apropierea şcolii, de un tânăr de 19 ani, după ce acesta l-a înjunghiat în urma unui schimb de replici. 

Agresorul şi-a recunoscut fapta în faţa anchetatorilor susţinând că totul s-a petrecut inopinat, adăugând că nu-l cunoştea pe elev.

Potrivit procurorilor, tânărul şi-a recunoscut fapta şi a fost dus apoi de către anchetatori la podul de peste râul Ialomiţa, care face legătura între municipiu şi localitatea de domiciliu a agresorului - Răzvad, indicând procurorului de caz locul unde susţine că a aruncat cuţitul după comiterea crimei. Procurorii susţin, însă, că încă nu au găsit arma crimei.

Anchetatorii au găsit urme de sânge pe ambele trotuare ale străzii unde a avut loc incidentul şi confirmă că agresorul nu suferă de probleme psihice.

Şcoala, familia şi comunitatea, ”vectorii” schimbării

Incidentul vine după alte cazuri de violenţă în şcoli şi ridică un semn de întrebare cu privire la eficienţa strategiilor şi campaniilor de prevenire a acestui fenomen. Specialiştii susţin însă că este nevoie de o acţiune concertată a principalilor actori şi o investiţie substanţială din partea statului român.

”Violenţa în şcoli nu este datorată unor factori individuali, personali, situaţionali, ea are cauze complexe şi deci implică actori şi acţiuni multiple (familia, şcoală, poliţia, comunitatea, Guvernul etc)”, explică psihologul Mihai Copăceanu, într-un articol postat pe blogul său de pe adevărul.ro, adăugând că ”cercetările ne arată că în mare parte din cazuri există nişte semne de avertizare ale acestor acţiuni grave”.

Modificarea legislaţiei nu rezolvă criminalitatea din şcoli. Dar Guvernul? Guvernul ce face? Poate oferi 450.000 de euro precum în alte ţări europene pentru un program de câţiva ani de prevenire nu doar a violenţei, dar şi a abuzurilor sexuale, agresivităţii, rasismului, etc?   Mihai Copăceanu, psiholog, blogger adevarul.ro

Certuri şi înjurături, încheiate cu o crimă

Elevul de clasa a IX-a de la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte, care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu, şi principalul suspect de uciderea sa s-ar fi certat în prezenţa altor tineri, după care adolescentul l-a scuipat pe presupusul agresor, care l-a înjunghiat în gât.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Dâmboviţa, în momentul agresiunii suspectul se afla împreună cu alţi doi prieteni în apropierea Colegiului Economic din Târgovişte.

Primele date arată că între elevul de clasa a IX-a de la unitatea de învăţământ şi suspect a izbucnit un conflict, cei doi începând să se certe şi să se înjure, iar la un moment dat adolescentul l-a scuipat pe agresor, care a scos un cuţit cu care l-a înjunghiat la gât.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, profesor Mihaela Anton, victima, în vârstă de 15 ani, era elev în clasa a IX-a la Colegiul Economic şi se îndrepta spre cursuri în momentul în care a fost înjunghiat în gât. Băiatul trebuia să înceapă cursurile la ora 13.00.

„Elevul făcea naveta din localitatea Picior de Munte de lângă Găeşti la Târgovişte, iar din relatările colegilor care îl însoţeau rezultă că incidentul a avut loc pe gangul unui bloc, în drum spre şcoală”, a spus Anton.

Naveta zilnic 25 de kilometri

Elevul făcea în fiecare zi naveta, aproximativ 25 de kilometri, din satul natal în Târgovişte, pentru a învăţa la un liceu bun, la care a intrat cu 8,83, după ce la evaluarea naţională obţinuse nota 8,40.

„Primele date arată că pe respectivul gang elevul a fost strigat de către un tânăr dintr-un grup care era în acel loc, acesta i-a spus elevului nostru: «tu opreşte-te!», iar agresorul l-a lovit cu un cuţit la gât", a continuat să relateze profesoara.

Fiindcă la faţa locului nu s-a deplasat o ambulanţă, elevul înjunghiat a fost transportat cu o maşină a Poliţiei la Spitalul Judeţean de Urgenţă din oraş. La scurt timp, însă, tânărul a murit.

”Conflict spontan”

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Dâmboviţa, Raluca Florescu, a declarat că elevul şi suspectul nu se cunoşteau. "Elevul şi suspectul nu se cunoşteau, a fost vorba despre un conflict spontan", a spus Florescu.

Ucigaşul, un tânăr de 19 ani, a fost identificat şi prins de poliţişti la câteva zeci de minute după ce l-a înjunghiat pe elev. Tânărul a fost prins în comuna natală, la Răzvad, unde se ascundea la un prieten. Cei doi au fost duşi la Poliţia Municipiului Târgovişte. Agresorul a declarat că a aruncat arma crimei în apa râului Ialomiţa.

Luminiţa Preda, şefa Inspectoratului Judeţean Şcolar Dâmboviţa, a declarat pentru „Adevărul” că a fost demarată o anchetă în cazul elevului înjunghiat şi sunt în discuţii cu Poliţia şi reprezentanţii şcolii pentru a afla în ce condiţii a avut loc incidentul.

Aceasta a adăugat că nu au mai avut de-a face cu astfel de cazuri de violenţă, cu atât mai mult cu cât instituţia este una dintre cele mai bune din judeţ. „Este unul dintre cele mai bune licee ale judeţului, nu am mai avut astfel de incidente acolo. Mai mult, este situat în centrul oraşului Târgovişte, nu este la periferie”, a explicat inspectorul Luminiţa Preda.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au declarat, pentru „Adevărul“, că incidentul a avut loc la o distanţă de 50 de metri de şcoală, într-un gang dintre două blocuri, şi astfel cazul este de competenţa poliţiei care se află la faţa locului.

Victima - elev liniştit, Mister Boboc în 2012

Directoarea liceului din Târgovişte, Suzana Camelia Ilie, a declarat pentru Realitatea TV, că băiatul înjunghiat, Ştefan Andrei Alexandru, era cunoscut ca un elev liniştit care nu făcea probleme. Mai mult, băiatul câştigase tiltul de Mister Boboc, la Balul Bobocilor din toamna anului 2012.

În vara anului trecut, Ministerul Educaţiei a propus modificarea regulamentului şcolar prin introducerea unor noi măsuri pentru prevenirea cazurilor de violenţă din unităţile de învăţământ. „Programul naţional pentru combaterea violenţei în şcoli" urma să se desfăşoare în parteneriat cu Ministerul de  Interne şi cu administraţiile locale, însă, din cauza schimbărilor frecvente din interiorul ministerului, programul se află încă la cabinetul ministrului, aşteptând să fie avizat.

Strategie încă în lucru la Ministerul Educaţiei

„Programul naţional pentru combaterea violenţei în şcoli este în continuare la avizat la ministrul Educaţiei, însă, în cazul incidentului de la Târgovişte, care nu a avut loc în incinta şcolii, ci pe stradă, măsurile de prevenire trebuie luate de Ministerul de Interne fiindcă violenţa a avut loc în spaţiul public. Din ce ştiu, elevul a fost înjunghiat în centrul oraşului în drum spre şcoală, iar poliţia are ancheta în desfăşurare în momentul de faţă şi nu se cunosc încă toate detaliile. Trebuie să menţionez totuşi că, din ceea ce ştim noi, fenomenul violenţei în şcoli s-a redus în ultimul timp datorită sistemelor de supraveghere din instituţiile de învăţământ", a declarat pentru "Adevărul" secretarul de stat Stelian Fedorca.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite