UE la Summitul G20: intensificarea eforturilor globale pentru restabilirea încrederii la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerţul deschis, echitabil şi liber este esenţial pentru a face ca redresarea economică fragilă să se accelereze şi să devină durabilă
Comerţul deschis, echitabil şi liber este esenţial pentru a face ca redresarea economică fragilă să se accelereze şi să devină durabilă

Îmbunătăţirea încrederii în economia globală, realizarea de progrese decisive către o creştere globală durabilă şi favorabilă incluziunii, combaterea protecţionismului şi intensificarea luptei împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale la nivel mondial ar trebui să se numere printre principalele rezultate ale acestui Summit G20.

Acesta este îndemnul pe care preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îl vor adresa celorlalţi lideri G20 la Sankt Petersburg, pe 5-6 septembrie, când vor reprezenta Uniunea Europeană în cadrul acestui for.

Liderii G20 vor discuta despre economia mondială şi despre necesitatea de a investi în creştere şi în crearea de locuri de muncă. Uniunea Europeană a sprijinit cu fermitate plasarea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă ca prioritate numărul unu pe agenda de lucru a G20. 

Liderii G20 ar trebui să adopte un „Plan de acţiune de la Sankt Petersburg” ambiţios, cu un pachet de măsuri specifice, care pot stimula o creştere solidă, echilibrată şi durabilă. Toţi membrii G20 sunt invitaţi să contribuie la acest plan de acţiune. Contribuţia UE se bazează pe propria sa strategie cuprinzătoare de politică economică, care combină consolidarea fiscală diferenţiată şi favorabilă creşterii cu o acţiune hotărâtă pentru a stimula creşterea economică şi investiţiile. 

Comerţul deschis, echitabil şi liber este esenţial pentru a face ca redresarea economică fragilă să se accelereze şi să devină durabilă. G20 ar trebui să transmită, de asemenea, un semnal politic puternic către negociatorii care pregătesc reuniunea ministerială a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care va avea loc în Bali în decembrie, astfel încât să se ajungă la un acord final satisfăcător, axat pe facilitarea comerţului. În ceea ce priveşte acordurile comerciale regionale, UE este în favoarea îmbunătăţirii transparenţei în contextul OMC şi va insista ca acordurile comerciale încheiate de UE cu ţările partenere să sprijine, şi nu să împiedice, realizarea de progrese în materie de schimburi multilaterale.

În sfârşit, liderii G20 vor discuta, de asemenea, aspecte legate de ocuparea forţei de muncă, dezvoltare, combaterea corupţiei, energie şi climă.

În scrisoarea lor comună din 23 iulie 2013 către cei 28 de şefi de stat şi de guvern ai UE, preşedinţii Barroso şi Van Rompuy şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la aspectele-cheie ale Summitului G20.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite