Transport. Dascălii din Băleni şi Cojasca au de primit mii de lei

Transport. Dascălii din Băleni şi Cojasca au de primit mii de lei

Dascălii care fac nevata vin pe banii lor la locul de muncă

Primăriile nu le-au decontat de un an transportul navetiştilor din Învăţământ. Peste 100 de cadre didactice spun că, în condiţiile în care au fost trimise forţat în concediu fără plată, vor încerca să-şi recupereze în Justiţie măcar deconturile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cadrele didactice din Băleni şi Cojasca sunt supărate că, din decembrie anul trecut, nu şi-au mai primit deconturile pentru transport. Acestea vor să acţioneze primăriile în instanţă, dacă până luni nu-şi vor primi banii pentru decontarea navetei. “Răbdarea ne-a ajuns la limită. Primăria este obligată de lege să ne deconteze transportul. La Cojasca nu s-a mai decontat din decembrie 2008, iar la Băleni, din luna martie a acestui an. Primarii ne spun că nu au bani. Ştim că şi prefectul cunoaşte problema noastră, dar degeaba. Un coleg de-ai noştri de la Cojasca a dat în judecată Primăria şi a câştigat. A primit astfel 900 de lei, reprezentând decontarea pe trei luni”, ne-a spus un cadru didactic de la Băleni care nu a dorit să i se cunoască identitatea.

2.400 de lei, cea mai mare sumă de decontat


Pentru că nu au mai primit banii pentru navetă, mai mulţi profesori din Cojasca au de încasat de la primărie câte 2.400 de lei. “Sunt colegi de-ai mei, cu vize de flotant, în această situaţie. Vrem să-i dăm în judecată pe primarii din Băleni şi Cojasca. Ne duc cu vorba. Vrem să semnăm o hârtie şi să ne ducem la Tribunal. Suntem peste 100 de cadre didactice de la cele două şcoli”, spune alt dascăl.

Profesorii sunt susţinuţi de sindicat

“Noi am pornit mai multe acţiuni în instanţă. Este limpede că în ultimul timp, sub pretextul crizei financiare, primarii au motivat neplata acestor decontări de navetă prin lipsa banilor. Conform Legii 8 şi 128, referitoare la statutul profesorilor, primăriile au obligaţia de a plăti aceşti bani. Nu se lasă la voia întâmplării, dacă au sau nu au bani. Este o impunere. Din acest motiv i-am dat în judecată pe mai mulţi primari, cum ar fi cei de la Pucioasa sau Iedera, şi am câştigat. Altă soluţie nu avem”, ne-a precizat Emil Poamă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Dâmboviţa.

Primarii nu cunosc legea

Deşi legea îi obligă la plata deconturilor către dascăli, mulţi primari nu cunosc acest lucru şi spun că profesorii nu au decât să apeleze la instanţă. “Profesorii nu cunosc legea, mai ales că ei nu au niciun contract colectiv de muncă cu Primăria. În Legea învăţământului scrie că în limita resurselor financiare se decontează transportul”, ne-a declarat primarul Băleniului, Florea Muşat.

Inspectoratul nu ţine cu profesorii

Inspectorul general şcolar din Dâmboviţa, Elena Manolescu, spune că, dacă profesorii sunt nemulţumiţi, să îşi caute locuri de muncă în alte localităţi. Ea mai este de părere că, dacă primarii ar fi avut bani, le-ar fi dat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: