TransBucegi, superba şosea închisă din Carpaţi, va fi deschisă tot timpul anului. Cum se poate ajunge la Sfinxul şi Babele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transbucegi. FOTO: Adevărul
Transbucegi. FOTO: Adevărul

Pe DJ 713, şoseaua care face legătura între Sinaia – Şaua Dichiului – Cabana Babele şi între DN 71 şi Munţii Bucegi, cunoscută şi sub numele de TransBucegi, se lucrează la turnarea ultimului strat de asfalt.

După 8 ani în care nu s-a intervenit decât asupra alunecărilor de teren şi a craterelor apărute, precum şi la apărările de mal, muncitorii lucrează acum la turnarea ultimului strat de asfalt.

An de an Transbucegi a fost închis în lunile de iarnă-primăvară din cauza pericolului la care erau expuşi şoferii, drumul fiind acoperit cu gheaţă şi extrem de îngust, pe alocuri. 

Chiar dacă era închis pe hârtie, se circula fără nicio reţinere, iar şoferii care traversau Bucegii şi se duceau la Sfinx şi Babe, la 2.000 de metri altitudine, mergeau pe proprie răspundere. Proiectul de infrastructură a demarat în septembrie 2010, prin colaborarea judeţelor Dâmboviţa şi Prahova, cu termen iniţial de finalizare 3 ani. 

Imagine indisponibilă

Drumul este închis iarna, din cauza poziţionării sale pe marginea muntelui însă autorităţile spun că odată ce va fi dat în folosinţă acest drum va fi îngrijit cum trebuie şi pe timp de iarnă, astfel încât el să fie deschis în permanenţă. Până acum, nefiind drumul finalizat, nu se putea face o contractare cu o firmă specializată de deszăpezire.

Deschiderea drumului, fără nicio restricţie, îi bucură pe hotelierii din zonă. Aceştia din urmă s-au plâns permanent de cealaltă variantă de urcare pe munte, DJ 714, pe la Sanatoriul Moroieni, care este drum de pământ.

Imagine indisponibilă

FOTO: blogdecalatorii.ro

Din cei 16 kilometri de drum, 6 km sunt pe teritoriul Prahovei, iar 10 km pe cel al Dâmboviţei. Valoarea proiectului a fost de peste 10 milioane de euro, bani proveniţi de la cele două consilii judeţene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

La ora aceasta mai sunt de amenajat apărările de ma, plase de protecţie în anumite şi finisarea unor podeţe. De asemenea, asfaltarea şi semnalizare rutieră sunt aproape gata, anunţă drumarii

Primii 6 kilometri din acest tronson, respectiv segmentul de la intrare şi până la cabana Cuibul Dorului, până la km 6,3 sunt în administrarea CJ Prahova, până la belvederea cu panourile de ieşire din Prahova – intrare în Dâmboviţa. Prahova nu şi-a dat niciodată acceptul de a deschide acest troson.  

Drumul asfaltat se opreşte la intersecţia cu Piatra Arsă, la o distanţă de 4 km de monumentele naturale Sfinxul şi Babele. De acolo se poate lua telecabina până la Buşteni.

Conducerea celor două judeţe se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a rezolva această problemă de administrare.

Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite