Tone de peturi şi deşeuri, în Barajul Pucioasa. Ce au stabilit autorităţile şi cine trebuie să cureţe apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subprefectul judeţului Dâmboviţa, jr. Dragotă-Zamfir Ana-Maria, în control: Foto: Prefectura Dâmboviţa
Subprefectul judeţului Dâmboviţa, jr. Dragotă-Zamfir Ana-Maria, în control: Foto: Prefectura Dâmboviţa

Luciul Barajului Pucioasa, lac de acumulare, este plin de deşeuri depozitate ilegal pe malurile apelor curgătoare şi aduse de viituri.

De vină pentru acest lucru, precizează Prefectura Dâmboviţa, sunt ploile torenţiale din ultima perioadă, care au dus la creşterea nivelului apelor curgătoare şi la formarea de viituri şi au provocat pagube materiale şi probleme de mediu în judeţ. Pe lângă acestea, autorităţile spun că au găsit şi deşeuri depozitate ilegal de cetăţeni.

„Au fost constatate depozite necontrolate de material lemnos, peturi şi resturi menajere pe luciul de apă al Lacului de Acumulare Pucioasa, deşeuri antrenate de viiturile ce au tranzitat localităţile situate în amonte de acumulare, din cauza neefectuării salubrizării şi igienizării cursurilor de apă de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale respective, aceste deşeuri fiind depozitate necontrolat pe malurile cursurilor de apă. La data efectuării verificărilor în teren, personalul de exploatare a Lacului de Acumulare Pucioasa realiza lucrări de igienizare a luciului de apă în zona echipamentelor hidromecanice”, precizează Prefecturia Dâmboviţa.

Aspectele sesizate de instituţie au fost scoase la lumină în urma unor controale făcute pe teren, după ce situaţia a fost semnalată în ultima şedinţa a Colegiului Prefectural.

gunoaie baraj pucioasa

Subprefectul judeţului Dâmboviţa, jr. Dragotă-Zamfir Ana-Maria, în control: Foto: Prefectura Dâmboviţa

"Râul Ialomiţa a adus de pe partea de nord a judeţului cantităţi foarte mari de pet-uri, plutitori, crengi, copaci. Personalul din cadrul SGA-ului desfăşoară şi astăzi acţiuni de strângere a pet-urilor şi a plutitorilor. Ca urmare a festivalurilor de săptămâna trecută (nr. Festivalul Padina - Peştera), cred că tot ce s-a aruncat pe zona Platoului Bucegi râul Ialomiţa a fost adus şi oprit în primul baraj pe care l-a găsit, Barajul Pucioasa", a arătat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa, Dănuţ Bâzgu.

Din fericire, Barajul Pucioasa nu mai reprezintă, la acest moment, sursa principală de alimentare cu apă a localităţilor Pucioasa şi comunelor din aval, alimentarea făcându-se acum printr-o conductă care vine din zona Scropoasa şi nu există pericol pentru populaţie. 

Instituţia „Apele Române” se loveşte acum de o altă problemă – lipsa persoanlului care trebuie să cureţe barajul de milioane de litri. Sucursala din Dâmboviţa are doar 5 salariaţi pentru că nu s-au mai făcut angajări de 4 ani. „Trag un semnal de alarmă, pe traseul cursului de apă Ialomiţa sud amplasate foarte multe traversări de râuri constituite din poduri aflate în gestiunea primăriilor sau a direcţiilor de drumuri judeţene pentru care, nici la acest moment, nu există autorizaţie de gospodărire a apelor, nu sunt desfăşurate activităţi specifice şi legale ale administratorilor acestor construcţii, în sensul de a-şi asigura secţiunea corespunzătoare de a putea tranzita debitele maxime pe care noi, la un moment dat, suntem forţaţi să le tranzităm”, mai spune Dănuţ Bâzgu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Barajul Pucioasa, o imensă hazna publică: „Au curs pe conductă picioare de broască“. Sursa de apă a cinci localităţi a devenit un loc de aruncat gunoaiele

Prefectura Dâmboviţa a constatat, în teren, ruptura de pe DJ 714, din munte. Ce probleme au mai găsit pe traseu reprezentanţii Guvernului în teritoriu

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite