TIMP LIBER Vizitaţi Muzeul Tiparului din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aici puteţi admira prima tiparniţă din Ţara Românească, adusă de la Muzeul „Brukenthal” din Sibiu, acum patru ani. De asemenea, la muzeu mai  există şi o hartă care cuprinde momentele apariţiei tiparului în Europa, în epoca medievală, Târgoviştea a fost al patrulea centru tipografic de limba slavonă dupa Veneţia, Cracovia şi Cetinje şi primul în spaţiul sud-est European.

Noul Muzeu al Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti a fost deschis publicului în luna februarie, la “Casa Aramă” din incinta Complexului Muzeal „Curtea Domnească”. Iubitorii de cultură şi artă au la dispoziţie şi prima carte tipărită din Europa, “Liturghierul lui Macarie”, în anul 1508. I-au urmat “Octoihul slavon”, în 1510 şi “Tetraevanghelul slavon”, în 1512.



Harta care plasează Târgoviştea pe locul patru în Europa este luată ca reper de majoritatea oamenilor de ştiinţă istorici, filologi şi teologi atunci când vorbesc de epoca medievală. Târgoviştea a fost al patrulea centru tipografic de limba slavonă dupa Veneţia, Cracovia şi Cetinje şi primul în spaţiul sud-est European.

“Din punct de vedere istoric, precizăm că tipărirea cărţilor în Ţara Românească se făcea sub oblăduirea voievozilor creştini, fiind considerată ca o problemă de stat menită să aducă prestigiu statului şi bisericii deopotrivă. Pentru a consolida prestigiul Bisericii ca principal sprijin al statului, domnitorul Radu cel Mare l-a adus în ţară pe călugărul Macarie, format ca meşter tipograf la Veneţia, care tipărise deja cinci cărţi la Cetinje, între anii 1493-1495”, a precizat preotul Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.

Prima tiparniţă din Ţara Românească



Muzeul Tiparului are o semnificaţie cu atât mai mare cu cât prima tiparniţă din ţările române a fost înstalată în Târgovişte, la Mănăstirea Dealu, de călugărul sârb Macarie. De asemenea, tot aici a fost tipărită şi prima traducere în limba slavonă a lucrării „Urmarea lui Hristos/Imitaţiunea lui Cristos”, de boierul cărturar Udrişte Năsturel, cumnatul domnitorului Matei Basarab.

Târgoviştenii care vor să viziteze muzeul vor plăti doar preţul de intrare la Curtea Domnească, care este de opt lei.

image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite