Terapia care ne ajută să ne recuperăm funcţia respiratorie după infecţia cu COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
covid oxigen

Virusul Sars-cov-2 lasă urme adânci acolo unde găseşte slăbiciune în organism. Statisticile arată că peste 25% din pacienţii vindecaţi de COVID-19 rămân cu sechele respiratorii şi pulmonare. Din fericire, există soluţii pentru o recuperare eficientă a capacităţii pulmonare în urma infecţiei cu SarS-CoV-2.

Cu toţii ştim că oxigenul este combustibilul organismului uman. Odată respirat, plămânii îl preiau şi îl transportă prin sânge la nivelul tuturor organelor şi ţesuturilor. 

Oxigenul este esenţial în realizarea funcţiilor biologice la nivel celular, de aceea, o scădere a cantităţii de oxigen la nivelul acesteia poate provoca dezechilibre şi, astfel, disfuncţii la nivelul organelor vitale. 

Când organismul se confruntă cu dificultăţi în furnizarea de oxigen necesar organismului, apar simptome precum respiraţie îngreunată, durere de cap, senzaţie de nelinişte, ameţeală, dureri în piept, tensiune arterială crescută, lipsa coordonării, palpitaţii, răni care nu se închid, necroze, toate acestea putând reprezenta cauze ale unei hipoxii, adică a lipsei de oxigen.

TERAPIA PRIN OXIGEN HIPERBAR 

 Terapia de Oxigenare Hiperbară (Hyperbaric Oxygen Therapy) are ca principal scop creşterea cantităţii de oxigen de la nivelul fiecărei celule şi refacerea ţesutului pulmonar lezat. Aceasta presupune inspirarea oxigenului pur, în interiorul unei capsule care, comprimată la presiuni mari, aduce o serie de beneficii impresionante, spun reprezentanţii clinicii Alpha Medica situată în Voineşti, jud. Dâmboviţa.

Administrarea oxigenului pur, în cantităţi mari este calea cea mai sigură către  ţesuturilor pulmonare private de acest lucru în timpul infecţiei. Oxigenul creează vascularizaţie colaterală acolo unde există vase distruse, ischemii, necroze, stimulând celulele să producă anumite substanţe care atrag şi stimulează celulele endoteliale necesare vindecării.

covid oxigen

„O altă îmbunătăţire pe care terapia prin oxigen hiperbar o aduce organismului este aceea că stimulează sinteza şi eliberează factori de creştere şi celule stem, ceea ce promovează regenerarea şi vindecarea ţesuturilor. Astfel apare un efect de regenerare al ţesuturilor. În acelaşi timp, previne leziunile de reperfuzie post-hemoragice, care constau în deteriorarea gravă a ţesutului care poate să apară atunci când se reia aportul de oxigen, după o perioadă în care ţesutul respectiv a fost lipsit de oxigen”, confirma doamna doctor Ramona Aldea, medic specialist endocrinologie, cu supracompetenţă în Hiperbarism, colaborator al clinicii Alpha Medica.

Concentraţia crescută de oxigen ajută corpul să lupte cu bacteriile dăuntoare, blocând acţiunea lor şi întăreşte sistemul imunitar al organismului. 

AFECŢIUNILE DE CARE NE SCAPĂ TERAPIA DE OXIGENARE HIPERBARĂ

În prezent, studiile au demonstrat eficienţa şi utilitatea oxigenului pur şi în alte complicaţii, precum embolia gazoasă, boala de decompresie, arsuri termice, intoxicaţii cu monoxid de carbon, infecţii şi răni greu vindecabile, grefe de piele compromise, oboseală cronică, migrene, anemie severă, hipoacuzie brusc instalată, dar şi complementar, ca terapie de suport în afecţiuni precum: Autism, Paralizie cerebrală, Scleroză multiplă, Boala Alzheimer, Boala Lyme, Lupus eritematos diseminat, Neuropatie diabetică etc.

Oxigenarea Hiperbară post-covid recuperează funcţiile organismului şi reechilibrează sistemul imunitar. Acest tratament este indicat pacienţilor ce au prezentat leziuni pulmonare  şi simptome precum: dispnee (respiraţia îngreunată), oboseală, astenie, diminuarea capacităţii de efort, capacitate de memorare şi concentrare redusă, dureri musculare. 

Terapia de oxigenare hiperbară a fost folosită iniţial, cu mare succes, la începutul secolului XX, în timpul pandemiei de gripă spaniolă în SUA, când Orville Cunningham a utilizat oxigenul pur pentru a trata persoanele infectate. 

Singura camera hiperbară din Dâmboviţa se află în localitatea Voineşti, la doar 15 minute de Târgovişte. Programările se fac în regim privat, telefonic, iar planurile de tratament sunt personalizate şi adaptate condiţiei pacientului. Un medic specializat în Medicină Hiperbară poate răspunde oricăror tipuri de solicitări din categoria recuperării post-covid şi a refacerii funcţiei pulmonare.

Vă mai recomandăm şi:

Cum se tratează hernia de disc prin ozonoterapie - explicaţia medicului

Centru de Ozonoterapie, la Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite