Mihnea Ştefan este campion naţional la carting la doar 14 ani

Ai zice să s-a născut în cart. Îi plac atât de mult viteza şi competiţiile încât peste doi ani se vede deja, pilot de Formula 1, concurând alături de idolul său, germanul Sebastian Vettel. Are deja 40 de cupe câştigate şi reprezintă cu succes România la Campionatul Modial de carting.

S-a urcat într-un cart la vârsta de trei ani

Mihnea a început să se dea cu cartul de la vârsta de trei ani. Era ţinut de tatăl său în braţe. “Pe la cinci ani am fost la un circuit adevărat de carting, la Bucureşti. Îmi amintesc şi acum că a fost super. M-am simţit foarte bine, foarte mulţi tineri se întreceau şi am rămas impresionat de ce am văzut acolo”, îşi aduce aminte tânărul.

A concurat prima oară la o întrecere organizată de Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa. “Pe vremea respectivă, acum şapte ani, de întâi iunie, Inspectoratul Şcolar a organizat pe Bulevardul Castanilor, un traseu organizat în care copii se întreceau cu bicicletele, se întreceau la desenat şi multe altele. Nişte prieteni de-ai mei însă, au pus pe picioare, cu ajutorul meu, câteva carturi care existau la Palatul Copiilor şi le-au înscris în această competiţie organizată de Inspectoratul Şcolar pe data de întâi iunie. De aici a plecat practic pasiunea lui pentru acest sport. S-a urcat în maşină şi nu mai puteam să-l dau jos de acolo. Mi-am dat seama care are talent şi nu îi este frică”, spune Dumitru Ştefam, tatăl lui Mihnea.

Sâmbăta şi duminica se ducea împreună la Baza de Agrement, acolo unde se întâlneau cu mai mulţi părinţi şi copii pentru întreceri. Acolo, cândva, a fost o pistă de carting. Tot văzând că se descurcă bine, tatăl lui Mihnea l-a dus pe acesta la Bucureşti, la circuitul de carting AMCKART unde l-a înscris la o şcoală de două săptămâni, în urma căreia a obţinut un brevet de pilot.

Are 40 de cupe şi a ieşit de trei ori campion naţional

Mihnea îşi aduce aminte că era mai greu la început cu regulile, dar le-a învăţat destul de repede. “Am învăţat repede toate regulile. La prima cursă însă nu prea ştiam foarte bine ce trebuie să fac, aşa că am ieşit doar pe locul 4 din 25. De atunci mi-a plăcut foarte mult. Cei de la AMCKART m-au luat ca pilot şi am concurat pentru ei. Făceam antrenamente în fiecare zi. Mă duceam la Bucureşti foarte des, şi de trei ori pe săptămână. Am participat la la foarte multe concursuri în urma cărora am strâns 40 de cupe, majoritatea de locul I. Am ieşit campion naţional în 2005, 2007 şi 2010”, spune Mihnea.

Se bate la titlul mondial

Mihnea Ştefan reprezintă acum România la Campionatul Mondial unde speră să obţină un rezultat mare. “Prima etapă a avut loc la începutul lunii iulie. S-a terminat cam rău pentru mine pentru că acolo toată lumea e la acelaşi nivel. Acolo contează şi dacă iei puţin de volan. Diferenţa o face un strănut, cum se spune. Mulţi concurenţi au avut acelasi timp. Următoarea etapă o să fie în Spania. Am emoţii pentru că nu cunosc acea pistă. Primele două antrenamente o să fie de recunoaştere”, ne explică vitezomanul.

Preferatul său este Sebastian Vettel

Mulţi copii visează să ajungă precum binecunoscutul Michael Schumacher însă Mihnea îl adoră pe Sebastian Vettel pentru că este tânăr şi foarte talentat. “Îmi place de el că este foarte tânăr, bate pe toată lumea şi are cele mai mari avantaje. Peste cinci ani sper să concurez pentru o formulă. Cartingul se practică de obicei până la 16 ani. După aceea, dacă eşti bun, o să te vadă o echipă mare şi o să te ia la ei. M-aş vedea la Red Bull, pentru că acolo este Sebastian”, visează tânărul pilot.

Colegii săi de clasă aproape că s-au obişnuit ca el să pstea mai mult plecat pe la competiţii. Dar atunci când vine la cursuri este asaltat cu tot felul de întrebări. “Mă întreabă mereu pe unde am fost, ce am făcut, cum m-am descurcat. Mă străduiesc să vin şi cu lecţiile învăţate după ce termin competiţiile, ca să nu rămân în urmă de tot. Merg binişor. Chiar dacă am fost mai tot timpul plecat, am reuşit să obţin media 9,15”, se laudă Mihnea.

Întrebări şi răspunsuri:

Dacă n-ar fi fost caringul, ce ar fi fost?


“Nu mi-am pus niciodată această întrebare, dar dacă nu ar fi fost cartingul, sigur ar fi fost pilot de avion sau orice care are aripi. Nu pot sta deoparte de pilotaj sau de un lucru care are motor. Până una alta, încerc să fac tot posibilul pentru a-mi reprezenta cu succes clubul, Tomis Kart Constanţa”.

Care este cea mai mare viteză cu care ai concurat?

“Îmi place viteza foarte mult. Cel mai mult am mers cu 120 de kilometri pe oră. În cart trăieşti cele mai tari senzaţii. În maşină ai radio, ai geamuri, ai confort. În Cart eşti doar tu şi volanul şi trebuie să te concentrezi foarte mult”.

Ce-i place?
“Îmi place că atunci când câştig un concurs, o diplomă sua o cupă, toată lumea se uită la mine cu admiraţie şi mă aplaudă. Nu mai vorbesc de cei mici care spun: “mami, mami, vreau să fiu ca el când voi fi mare!”. Aşa spun şi eu de Sebastian Vettel. Toate astea mă fac să-mi doresc mai tare victoria”.
Ce nu-i place?
“Nu îmi place că la şcoală nu pot recupera toată materia pe care o pierd atunci când stau plecat pe la diferite competiţii. Am încercat şi cu ajutorul profesorilor să fac pregătire, dar tot nu pot parcurge toată materia pierdută. Ăsta ar fi singurul minus al hobby-ului meu”.

Profil:
Nume: Mihnea Ştefan
Născut la 4 ianuarie 1997
Localitatea: Târgovişte
Studii: clasa a VIII-a, Şcoala Coresi Târgovişte


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: