VIDEO Filmele care s-au turnat în Târgovişte: de la „Despre oameni şi melci” la documentare despre Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Cârstina: „Este o recunoaştere a faptului că aici, la Târgovişte, Curtea Domnească este un monument deosebit"
Ovidiu Cârstina: „Este o recunoaştere a faptului că aici, la Târgovişte, Curtea Domnească este un monument deosebit"

„Bloody Tales of Europe”, o producţie a National Geographic , va fi un serial care va cuprinde povestea voievodului Vlad Ţepeş, o parte din filmări fiind realizate la Turnul Chindiei, dar şi la Castelul Bran din judeţul Braşov. Documentarul urmăreşte viaţa voievodului Ţepeş, aşa cum a fost ea în realitate, dincolo de mitul lui Dracula care a apărut odată cu romanul cu acelaşi titlu al lui Bram Stoker.

O echipă de britanici a filmat exact acum un an la Târgovişte, în vechea Cetate de Scaun,  o parte dintr-un film documentar dedicat voievodului Vlad Ţepeş. Filmările au debutat în Turnul Chindiei. Filmul urmăreşte viaţa voievodului Ţepeş, dincolo de mitul lui Dracula care a apărut odată cu romanul cu acelaşi titlu al lui Bram Stoker.

„Este o recunoaştere a faptului că aici, la Târgovişte, Curtea Domnească este un monument deosebit, un loc în care s-a scris istorie. De aceea au venit cei de la National Geographic să filmeze, în ideea de a-l readuce pe Vlad Ţepeş acolo unde îi este locul, adică de a încerca să reducă din mitul Dracula şi să-l redescoperim cu toţii pe adevăratul personaj Vlad Ţepeş, pe adevăratul voievod, aşa cum a fost el şi aşa cum îl ştim noi, românii. Totul a pornit de la romanul lui Stocker, dar voievodul este cu totul şi cu totul altă persoană decât ceea ce s-a scris. Prezenţa acestui canal de televiziune va spori, cred eu, numărul de vizitatori, ei ne fac practic şi publicitate”, spunea la acea vreme, Ovidiu Cârstina, directorul Curţii Domneşti.

“Despre oameni şi melci”

Tudor Giurgiu, Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu şi Dorel Vişan au filmat şi ei, anul trecut, în Parcul Mitropoliei din Târgovişte, producţia „Despre oameni şi melci”. Filmul este cel de-al doilea lung metraj în regia lui Tudor Giurgiu, după Legături Bolnăvicioase, care a avut premiera în România în anul 2006. 

În „Despre oameni şi melci” spectatorii se vor bucura de prestaţia unor actori români îndrăgiţi precum Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu, dar şi de interpretarea renumitului actor francez Jean François Stevenin şi a fiului său, Robinson Stevenin. 

Jean François Stevenin a avut roluri importante în filmele unor regizori precum François Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy sau Jean-Luc Godard şi a jucat pentru prima dată într-un film românesc. 

Producţia cinematografică ne poartă înapoi în 1992, la Cîmpulung Muscel, unde fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată în termen de o săptămână. Fabrica va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre muncitorii pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă.

Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită, menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment. Scenariul îi aparţine lui Ionuţ Teianu, mutat în Franţa din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea iar Vlaicu Golcea este compozitorul filmului. Filmările au avut loc în diverse locaţii din Bucureşti, Călaraşi, Amara, Târgovişte, Breaza şi Ploiesti şi s-au desfăşurat pe parcursul a 6 săptămâni. 

Filmul a obţinut finanţare de la CNC în sesiunea din vara anului 2010 şi a beneficiat de susţinere financiară atât din partea Eurimages cât şi a Programului MEDIA al Uniunii Europene. În plus, South Eastern Cinema Network(SEE Cinema Network) a oferit un premiu pentru dezvoltarea scenariului. 

HBO România a contribuit, de asemenea, la procesul de finanţare. Despre oameni şi melci este o coproducţie româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) şi Agat Films (Franţa). Filmul este distribuit în cinematografe de Transilvania Film, în colaborare cu Ro Image.

HBO vrea să filmeze la Târgovişte pentru un film despre Revoluţia din 1989

Expoziţia cu momentul 25 decembrie 1989 a atras peste 460 de vizitatori în prima săptămână de la  deschiderea în fosta unitate militară de la Gara Târgovişte, iar HBO vrea să vină la Târgovişte pentru un film despre Revoluţia din 1989.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite