Târgovişte: Două clădiri de patrimoniu sunt la un pas să se prăbuşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa d’Italia şi Casa Dâmboviţeană au ajuns în paragină. Unul dintre proprietari s-a dovedit dezinteresat de restaurarea monumentului, altul îşi dispută în instanţă proprietatea. Autorităţile rămân neputincioase, fiind nevoite să respecte dreptul de proprietate.

Două dintre clădirile din Târgovişte, intrate în categoria monumentelor istorice, au ajuns în paragină şi riscă să se prăbuşească.

Una dintre ele, Casa d’Italia, este în proprietatea statului italian. Aceasta este o ameninţare la siguranţa trecătorilor, pentru că este într-o stare avansată de degradare.

Autorităţile spun că nu pot încălca această proprietate, dar că au anunţat în repetate rânduri Ambasada Italiei la Bucureşti să ia măsuri însă fără niciun rezultat.

„Este, ca şi ambasada, un teritoriu străin. Nu ştiu ce se va întâmpla cu ea. Au fost foarte multe sesizări adresate Ambasadei Italiei”, a declarat Dan Niţescu, arhitectul şef al judeţului.

Casa d’ Italia a fost construită în anii ’20 – ’30, de comunitatea italiană din fosta cetate de scaun. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, în această clădire se aflau unităţi ale armatei. Ulterior, a avut şi alte destinaţii ca cea de grădiniţă sau Colectura Bibliotecilor. În spatele casei se afla un teren de tenis cu nocturnă.

În anul 1988, statul italian a oferit-o spre cumpărare statului român, care însă nu a dorit să o achiziţioneze la acel moment.

Dacă până la revoluţia din decembrie 1989 clădirea a găzduit diverse instituţii, după ’90 aceasta a fost dată uitării, iar oamenii străzii au găsit acolo un refugiu. Pentru a o proteja de aceştia, autorităţile au îngrădit-o, dar zidurile şubrede riscă să cadă în orice clipă.

image



“Casa Dâmboviţeană”, la mâna justiţiei


O altă clădire de patrimoniu aflată într-o stare deplorabilă este “Casa Dâmboviţeană”. Este vorba de un fost restaurant, aflat în proprietatea SC Romarta SA, firmă ce a fuzionat cu Rescopa.

image



Clădirea a fost devastată în urmă cu câţiva ani de un incendiu. Proprietarii au acoperit zidurile cu o plasă pentru a nu se desprinde bucăţi de tencuială care ar putea să-i lovească pe trecători, clădirea fiind situată chiar pe trotuar.

Proprietarii actuali spun că vor să o renoveze şi să o consolideze, dar nu pot face acest lucru până când instanţa nu va da o sentinţă în ceea ce priveşte proprietarul.

“Clădirea este revendicată, iar procesul se desfăşoară la Judecătoria Târgovişte. Până când nu se soluţionează această problemă nu putem investi acolo. Dacă vom rămâne proprietari vrem să facem din acea clădire tot un restaurant”,  a declarat Ovidiu Cuzum, director Romarta.

Restaurarea presupune costuri foarte mari

În Târgovişte, sunt peste 250 de clădiri intrate în categoria monumentelor istorice. Multe au ajuns într-o stare avansată de degradare. Proprietarii nu sunt motivaţi să le restaureze pentru că trebuie să respecte foarte multe formalităţi şi le sunt impuse multe restricţii.

“Renovarea unei clădiri de patrimoniu este destul de dificilă. Trebuie îndeplinite unele formalităţi, firma care se ocupă de reabilitare trebuie să fie de specialitate, să păstreze detaliile care dau identitate obiectivului. Atenţia nu este orientată numai spre exterior, ci şi spre interior. Toate acestea presupun costuri foarte mari, iar investiţia nu aduce bani imediat”, a precizat directorul interimar al Inspectoratului de Cultură Dâmboviţa, Ştefan Ion Ghilimescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite