Târgovişte: Disperarea îi împinge pe şomeri să facă şi altceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1000 de dâmboviţeni au ales să urmeze un curs de formare profesională după ce au rămas şomeri. Angajaţii care şi-au pierdut locul de muncă se reorientează pe piaţa muncii cu ajutorul cursurilor de reconversie profesională puse la dispoziţie de AJOFM Dâmboviţa

Printre cei care aleg cursurile de reformare se numără atât oameni cu experienţă în câmpul muncii, disponibilizaţi în ultima perioadă, cât şi tineri absolvenţi de liceu sau studii superioare. Într-o astfel de situaţie este şi Florentina Andrieş, în vârstă de 18 ani, care de două luni îşi caută de muncă, fără succes însă.

Florentina a terminat anul acesta Liceul Nr. 1 “Nicolae Ciorănescu” profilul “tehnician în instalaţii electrice” din Târgovişte, cu note excelente. Numai că acest lucru nu a ajutat-o să-şi găseasca rapid un loc de muncă. Situaţia materială modestă a împiedicat-o să urmeze cursurile unei facultăţi, motiv pentru care s-a hotărât să caute un loc de muncă pentru a strânge nişte bani.

A bătut pe la zeci de uşi dar degeaba. Nimeni nu angajat-o mai ales că nu avea nici experienţă. Când spunea că a terminat profilul de tehnician în instalaţii electrice, patronii nu erau prea încântaţi. “Am încercat în zadar să-mi caut un loc de muncă. Timp de două luni am bătut la toate uşile dar degeaba. La cei 18 ani ai mei nimeni nu şi-a făcut milă de mine. Tehnician în instalaţii electrice se potriveşte mai mult la băieţi. Poate dacă eram băiat aveam câştig de cauză. De curând însă am auzit că AJOFM organizează cursuri în diferite domenii şi m-am gândit că m-ar putea ajuta”, spune Florentina.

Astfel a ales cursul de coafor. “Se plăşte bine şi chiar îmi place meseria de coafor”, a mai spus Florentina.

Profesia este aleasă de multe ori de părinţi

“Este o problemă la majoritatea tinerilor din ţară, mulţi îşi aleg o specializare fără să se gândească la ce vor face după aceea sau dacă într-adevăr li se potriveşte. De cele mai multe ori tinerii îşi aleg profilul la liceu în funcţie de preferinţele părinţilor sau prietenilor”, a declarat un consilier din cadrul AJOFM Dâmboviţa.

1120 persoane au mers în acest an la cursuri

În acest an, prin programul de formare profesională s-au organizat 66 de cursuri cu 1120 persoane. Dintre acestea 1000 sunt şomeri, 50 deţinuţi în penitenciare şi 70 de persoane din mediul rural. Au fost de asemenea, şcolarizaţi, 62 de romi, şase persoane cu handicap şi 508 persoane din mediul rural.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa, dintre absolvenţii cursurilor, 319 persoane au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. În acest moment sunt în derulare 13 cursuri, la care sunt înscrise 352 de persoane, din care peste 90% sunt şomeri. “Cei care vor să înceapă o noua carieră pot opta pentru cursurile puse la bătaie de AJOFM. Lista cuprinde cursuri de coafor, ospătar, lucrător social, cameristă, bucătar, lucrător în comerţ, operator calculator şi instalator. Cele mai soliciate cursuri sunt cele de operator calculator, lucător în comerţ şi coafor”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dâmboviţa, Daniela Stanca.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite