Târgovişte: Daniel Munteanu, campion mondial la karate şi profesor de informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitor de sport de la o vârstă fragedă, târgovişteanul a câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale la karate. Omul perfect pentru a învăţa copiii, antrenorul dâmboviţean predă şi informatica la liceu.

Daniel a mers în ţară şi în străinătate ca sportiv, antrenor şi arbitru. El este deţinător de centura neagră 5 DAN KARATE DO SHITO RYU, centura neagră 2 DAN KARATE DO SHOTOKAN, centura neagră 2 DAN BUJINKAN TAIJUTZU.

Ca sportiv a fost în Ungaria, Belgia, Italia, Germania, Franţa iar ca arbitru în Spania, Italia, Grecia şi Turcia. Pe postul de antrenor a obţinut multiple rezultate naţionale şi internaţionale cu Ion Munteanu, Cristian Mihaieş, Vasile Munteanu, Eusebiu Mitoi, Cosmin Popescu, Flavius Vlădescu, Octavian Vandici.

Primele filme de karate, vizionate de la şase ani, au avut o mare importanţă pentru viitorul antrenorului Munteanu. Pasionat de acest sport, Daniel începe să caute mai multe informaţii despre karate. “La 12 ani am găsit o carte de karate, una de jiu jitsu şi un regulament general de pregătire fizică folosit de armata română. Citeam şi făceam exerciţii cu fratele meu mai mic în vârstă de zece ani”, îşi aminteşte antrenorul.

Trei ani mai târziu, la 15 ani, caută un antrenor pentru a-l introduce în lumea acestui sport. “Doream un antrenor care să se ocupe de mine şi l-am ales pe Liciu Cristian Sorin iar după două luni am început să lucrez şi cu Ion Nistor. Rezultatele au venit la scurt timp, în doar zece luni când obţine locul I la o competiţie naţională”, povesteşte Daniel.

La o săptămână simte mari emoţii când câştigă prima lui centură, centura portocalie. Pentru un om ambiţios, acea centură nu era suficientă, dorea mai mult aşa că prin multă muncă a reuşit în următorii ani să câştige numeroase titluri. “În Oradea, în 2000 şi 2001  am fost campion mondial la individual. Îmi aduc aminte că în 2001 m-am luptat cu un iugoslav de 42 de ani cu două capete mai mare decât mine. În 2005 am luat acelaşi titlu de campion mondial în Franţa iar în 2006 am fost dublu campion naţional”, povesteşte Munteanu.

Antrenor de karate şi profesor de informatică

În 2004 ajunge la Grup Şcolar Voievodul Mircea să predea informatica. “Am zis că nu vreau să fiu de dimineaţa până seara în trening. Iubesc copiii şi informatica, aşa că am ales să ocup un post de profesor. Erau elevi care mă priveau cu admiraţie dar erau şi elevi care mă priveau cu teamă”, spune Daniel.

După doi ani în învăţământ, nemulţumit de banii câştigaţi şi cu dorinţa de a face şi altceva, pleacă să lucreze în Sinaia pe domeniul construcţii. Dorul de copii şi sfaturile cunoscuţilor l-au adus în doi ani din nou la catedră. “Am vrut să încerc şi altceva şi am ales construcţiile. Radu Tăbârcă, profesor de informatică la liceul Ion Heliade Rădulescu, îmi spunea mereu că locul meu este lângă copii pentru că sunt un om pentru oameni şi pentru că îi pot înţelege. În 2008 m-am întors în învăţământ”, mărturiseşte Daniel.

Iubeşte să lucreze cu oamenii dar mai ales cu cei mici, încearcă să le fie prieten şi să îi înveţe la sala să se apere iar la şcoală să tasteze lucruri interesante. “Îmi place să lucrez cu cei mici, atât la şcoală cât şi la sală. Cel mai mic sportiv din sala mea are cinci ani iar cel mai în vârstă are 43 de ani”, spune antrenorul de karate.
 

Profil
Nume. Daniel Munteanu
Născut. 1 noiembrie 1974. Galaţi
Studii. Universitatea Valahia. Târgovişte, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor, Specializarea Mecatronică
Familia. Trei fraţi

Ce-i place


Îmi place foarte mult muntele pentru că aerul curat mă linişteşte. Iubesc drumeţiile, lectura, artele marţiale şi dansul latino. Îmi place să formez şi să modelez caracterele oamenilor, în special copiii. Îmi face mare plăcere să comunic, nu contează că omul respectiv are opt clase sau studii superioare.

Ce nu-i place

Nu-mi place când promit ceva şi nu mă ţin de cuvânt. Urăsc insuccesul. Motto-ul meu este să fiu pregătit în orice clipă pentru orice. Cred că dacă un lucru începe rău, se va termina bine. Un lucru dacă începe bine se va termina foarte bine. Nu-mi place să stau degeaba, să stau fără niciun scop.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai mare aventură de pe munte?

Am fost într-o excursie în munţii Cernei, împreună cu cinci prieteni, două fete şi trei băieţi. Am plecat pentru cinci zile şi ne-am întors în opt, pentru că ne-am rătăcit. Patru zile nu am văzut picior de om. Am vrut să parcurgem un traseu montan şi cum nu am avut hartă am pornit din stână în stână. A şaptea zi nu mai aveam mâncare, decât urzici, mure şi afine din natură.

Dacă nu aţi fi făcut karate, ce aţi fi ales să faceţi?

Dacă aş putea alege altceva în viaţă, aş fi instructor de dans. În prezent sunt cursant la şcoala Salsa Linda unde am ca profesor pe Răzvan Văduva.
Dacă aş putea, aş vrea să trăiesc într-un alt oraş, unul mai liniştit. În schimb nu aş da România pentru nicio altă ţară, chiar dacă iubesc Spania.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite