Târgovişte: Cornel Cornea, vicecampion mondial de lupte la veterani

Târgovişte: Cornel Cornea, vicecampion mondial de lupte la veterani

Târgovişte: Cornel Cornea, vicecampion mondial de lupte la veterani

Cornel Cornea este unul dintre cei mai titraţi antrenori din sportul dâmboviţean, cu o carieră de peste 30 de ani într-o disciplină foarte dură, luptele libere.

Nu a fost primit la lupte, pentru că era „prăpădit”

Totul a început când era în clasa a VIII-a şi profesorul Seidamet Aszis a organizat o preselecţie în şcoli. „Pe mine nu m-a ales. Eram mai prăpădit, iar el căuta copii mai zdraveni. Am hotărât să merg singur la sală, dar nici atunci antrenorul nu a fost prea încântat de mine”, îşi reaminteşte domnul Cornea. Într-un final, în timpul vacanţei de vară, la o şedinţă de pregătire fizică multilaterală a echipei de lupte, la fostul ştrand din Parcul Chindia, Cornel Cornea s-a făcut remarcat: „A văzut că înot foarte bine şi aşa m-a primit şi pe mine la sală.”

Cariera de luptător a profesorului Cornea nu a fost una foarte lungă, dar în numai doi ani de când a început să practice acest sport a obţinut şi prima sa medalie, bronzul la naţionalele de juniori.
După terminarea cursurilor ANEFS, în 1979, a fost repartizat la Clubul Sportiv Şcolar din Oneşti, 5 ani mai târziu a revenit acasă şi de atunci este antrenor de lupte la CSŞ Târgovişte.

Vicecampion mondial la veterani

Dacă în perioada în care are fi trebuit să lupte ca senior, Cornea a întrerupt sportul din motive de familie, din 1997 si până în 2002, el a revenit, activând cu succes la campionatele mondiale de veterani. La prima ediţie la care a luat parte, Cornea s-a clasat pe locul 15 din 30 de sportivi. Un an mai târziu, în Franţa, şi-a îmbunătăţit evoluţia, terminând pe locul 10, iar în 1999 şi 2000, la Bucureşti şi Freiburg a ratat podiumul la mustaţă, clasându-se al 4-lea.

În 2001, la Martigny, în Elveţia Cornea a reuşit cea mai importantă performanţă din cariera sa de veteran. A ieşit vicecampion mondial la categoria 69 de kg, grupa de vârstă 51-55 de ani. A pierdut finala împotriva unui georgian, Anzor Lazishvili, dar „arbitrajul a fost puţin confuz.”

Performanţa lui Cornea este cu atât mai specială cu cât el era foarte aproape să rateze categoria şi să nu poată lua parte la întrecerea din micuţa localitate elveţiană. „Aveam 78 de kg, iar eu concuram la categoria 69 de kg. Mai aveam de slabit 7-800 de grame cu o oră înainte de cântarul oficial. Eram în sală unde mă antrenam cu un reprezentant al Ungariei. Eram epuizat şi am vrut să renunţ. Secretarul Federaţiei Române de Lupte, domnul Vasile Toth, m-a încurajat şi mi-a spus să reintru în sală şi să nu mai fac nimic. M-am făcut mic de tot şi m-am aşezat într-un  colţ, moment în care partenerul meu de antrenament, cel din Ungaria a leşinat lângă mine. Imediat m-am ridicat, i-am acordat primul ajutor şi în felul ăsta am recăpătat încredere. Până la urmă am reuşit atât eu cât şi ungurul să participăm la competiţie.”, a precizat Cornea.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce-i trebuie unui sportiv ca să facă performanţă în lupte ?
În primul rând îi trebuie o educaţie pentru sport. Dacă nu o are, nu ajunge la marea performanţă. Toată lumea vede că luptării sunt bine clădiţi din punct de vedere fizic, dar dacă sportivul nu are şi capul cu el nu ajunge la marea perfoprmanţă.

Vi s-a întâmplat vreodată să fiţi nevoit să recurgeţi la forţă într-un conflict pe stradă ?
Niciodată. Acum mă cunosc foarte mulţi, dar nici când eram tânăr nu s-a luat nimeni de mine. Pe elevii mei îi învăţ să nu se bată pe stradă. Mai bine să ia o palmă şi apoi încerc eu să rezolv problema urmând căile legale.

Ce vă place?
Eu am lăsat tot pentru lupte şi poate că din această cauză am avut de suferit, dar acest sport mi-a plăcut cel mai mult. De asemenea îmi place foarte mult să pescuiesc. Dacă aş avea timp aş sta pe lac şi ziua şi noaptea.

Ce nu vă place?
Nu-mi place să fiu minţit, dar cred că toţi oamenii ar trebui să aibă pretenţiile astea.

Profil:
Născut: 14 februarie 1950, la Târgovişte
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie: antrenor de lupte
Studii: Academia Naţională  de Educaţie Fizică şi Sport

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: