Târgovişte: Alexandrina Dinu, biologul membru al Uniunii Scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biologul a demonstrat că judeţul Dâmboviţa a fost acoperit, în urmă cu 18 milioane de ani, de Marea Sarmatică. Scriitoarea a publicat 13 volume de poezie, proză şi un roman.

Alexandrina Dinu este biolog, poet şi scriitor şi în toate aceste domenii a excelat. Urbea o cunoaşte mai ales ca urmare a rezultatelor obţinute de cenaclul literar “Elena Văcărescu”, pe care l-a înfiinţat şi condus, la toate concursurile de gen.

În prezent, conduce Centrul Judeţean de Excelenţă - creaţie literară, care de opt ani este pe primul loc, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul de premii obţinute de elevii scriitori la concursurile naţionale şi internaţionale.

“Mă mândresc cu elevii mei. Au cele mai multe volume personale de poezie si proză: 38 de cărţi publicate”, a declarat Alexandrina Dinu.

Condeiul l-a mânuit cu talent de la vârste fragede. Îşi aminteşte că prima poezie a scris-o în clasa a patra. “Era despre rege şi a chemat-o pe mama la şcoală. Apoi, am colaborat cu poezie şi proză la concursurile judeţene, interjudeţene şi naţionale”, a mărturisit scriitoarea.

Îl necăjea pe Arghezi

De-a lungul vieţii a avut norocul să cunoască oameni de litere deosebiţi: Ilarion Postolache, Traian Lalescu, George Ţărnea, Ion Grecea, Tudor Opriş, Costache Olăreanu, Mircea Horia Simionescu, Ion Mazilu-Crângaşu, Mihai Ursachi, George Coandă,  iar lista poate să continue.

Îi rămân însă fixate în memorie momentele petrecute acasă la Tudor Arghezi.

“L-am cunoscut pe Arghezi în copilărie, la Mărţisor, la casa lui. Mergeam în vizită cu mama. Acolo i-am văzut pe Gala Galaction şi pe fratele lui Vlahuţă. Copil fiind i-am ascultat vorbind. Mi-a plăcut că recitau, vorbeau foarte frumos şi eram fascinată. Ca să nu mă vadă Arghezi mă ascundeam în tufiş. Mă certase în câteva rânduri că îmi plăcea să trag clopotul de aramă de la poartă şi pentru că am încercat să intru într-o cameră unde nu lăsa pe nimeni. Am mai şi dărâmat ceva pe scări”, povesteşte Alexandrina Dinu.

Este membru al Uniunii Scriitorilor şi a publicat 13 cărţi: poezie, proză, un roman şi o antologie dicţionar, la 15 ani de la înfiinţarea cenaclului “Elena Văcărescu”.

Biologia rămâne marea sa dragoste

Marea sa pasiune rămâne însă biologia. “Am vrut să mă fac doctor. Am făcut biologie ca să pot preda anatomie”, a mai spus Alexandrina Dinu.

Până acum, a realizat lucrări de cercetare ştiinţifică, de paleontologie, studiul fosilelor din Subcarpaţii de curbură din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău unde a studiat filonul fosilifer sarmaţian.

„Am avut o descoperire, la Fieni, a unor impresiuni în marna disodilică de animale şi alge vechi şi am demonstrat prin colecţii şi prin intermediul muzeului Antipa din Bucureşti că, acum 18 milioane de ani, judeţul Dâmboviţa a fost acoperit de Marea Sarmatică. Rezultatele au fost încununate de două trofee naţionale: „Caseta de cristal” pentru cele mai bune studii de geologie-geografie şi marele trofeu „Busola de Aur” obţinut în 1984, în urma cercetărilor pe care le-am făcut cu un echipaj compus numai din fete, pentru cea mai reuşită expediţie de cercetare ştiinţifică a unui echipaj”, a precizat biologul.

Despre viaţa sa spune simplu: „M-am închinat atât cât se cuvine să mi se pară soarele frumos”.

Ce-i place

„Am fost şi am rămas pasionată de profesia mea. Îmi place să lucrez cu elevii mei la cenaclul literar. Îmi place să dezbat probleme de viaţă şi de educaţie cu oameni inteligenţi. Îmi iubesc căţelul, Tomy, un pechinez imperial”, a declarat Alexandrina Dinu.

Ce nu-i place

“Nu-mi place obrăznicia şi indisciplina. Urăsc incorectitudinea şi limbajul trivial. Nu-mi plac oamenii aroganţi şi egoişti. Pot să spun că, în aceeaşi măsură, nu-mi place mâncarea de bame”, a recunoscut zâmbind profesoara.

Întrebări şi răspunsuri:

La ce proiect lucraţi în prezent?

A.D. Lucrez la ultimul meu roman care se numeşte „Thessalonia, destinul unei femei”. Eroina este o femeie puternică, luptătoare, care a suferit mult şi destinul nu a fericit-o decât spre sfârşitul vieţii. Nu vă spun mai mult pentru că vreau să o citiţi când o să apară. Cartea urmează să fie publicată la editura “Transversal” din Târgovişte, în toamnă. Un alt proiect prevede colaborarea cu Centrul Naţional de Excelenţă şi Cenaclul literar „Săgetătorul” al Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.

Care au fost cele mai dificile momente în viaţă?
A.D. Când m-au dezamăgit oamenii în care am crezut. Eu pun foarte mult suflet în prietenie, mai ales, şi am multă încredere în oameni. Mi s-a întâmplat să fiu dezamagită şi de câţiva elevi talentaţi care nu s-au comportat la nivelul aşteptărilor.

Profil

Născută: 14 august 1947 la Câmpina, judeţul Prahova
Studii: Facultatea de Biologie Bucureşti
Familie: căsătorită
Hobby: călătoriile, înotul, muzica cultă şi florile

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite