Studiu: Primii născuţi sunt mai deştepţi decât fraţii lor. Rezultate mai bune obţinute la testele de lectură şi vocabular

Studiu: Primii născuţi sunt mai deştepţi decât fraţii lor. Rezultate mai bune obţinute la testele de lectură şi vocabular

FOTO: Community Practitioner

Un studiu realizat de economişti de la Universitatea din Edinburgh a arătat că primii copii născuţi într-o familie sunt mai deştepţi, având un scor mai mare al testului IQ decât fraţii şi surorile mai mici.

Constatările sugerează că acest lucru ar putea fi valabil până la cei mai mari copii care ar primi „mai multă stimulare mentală”, potrivit prevention.com.
 
Deşi părinţii par să ofere acelaşi nivel de sprijin emoţional copiilor lor, primilor născuţi li s-a acordat o atenţie nelimitată cu sarcini care au sporit abilităţile de gândire.
 
Studiul, care a utilizat datele colectate de Biroul de Statistică al Muncii din Statele Unite, a examinat aproape 5.000 de copii de la naştere şi până la vârsta de 14 ani şi a luat în calcul factori precum familia din care face parte şi condiţiile economice.
 
Pe de altă parte, primii născuţi au obţinut rezultate mai bune pe teste, inclusiv lectură şi vocabular, care, potrivit cercetătorilor, ar putea reflecta "efectul ordinii naşterii". 
 
Asta înseamnă că primii născuţi ai familiei au toate şansele să dobândească un nivel mai înalt de educaţie şi câştigă salarii mai mari. 
 
Există însă şi un dezavantaj al faptului că sunt mai mari, pentru primii născuţi. Un alt studiu, publicat în 2009, a constatat că aceştia sunt aproape de două ori mai predispuşi la presiune decât fraţii lor mai mici la şcoală sau la locul de muncă.  
 
Studiul arată că şi părinţii îşi schimbă comportamentul pe măsură ce au mai mulţi copii, oferind mai puţină stimulare mentală şi participând la mai puţine activităţi precum citirea împreună cu cei mici, activităţile manuale şi cântatul la instrumente muzicale. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: