Specialistă în telecomunicaţii, maestră în zacuscă şi dulceţuri: „Reţetele sunt vechi, din vremea bunicii”

Specialistă în telecomunicaţii, maestră în zacuscă şi dulceţuri: „Reţetele sunt vechi, din vremea bunicii”

Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală

Într-o perioadă tot mai agitată, când mamele nu mai au timp de gătit, produsele cumpărate de-a gata de la producători locali, care folosesc ingrediente naturale, sunt căutate din ce în ce mai mult.

Doamna Carmen Casandrescu, din comuna Moroeni, Dâmboviţa, este un producător local special, care aduce în prim-plan un model sustenabil, bazat pe tehnici tradiţionale. Mai exact, dâmboviţeanca a păstrat reţetele vechi ale bunicii şi le-a dezvoltat într-o mică afacere. 
 
Ea produce conserve din legume si fructe aşa cum le făcea bunica: zacuscă de ghebe, hribi, vinete sau peşte, precum şi dulceţuri şi siropuri din fructe de pădure, salate, mix de bureţiate după reţete vechi.
 
„Nu că le fac eu, dar conservele şi zacusa sunt unele dintre cele mai bune de pe piaţă. Mai fac şi dulceţuri din fructe de pădure, gutui, de ardei iute. Legumele şi fructele sunt 100% naturale. Zacusca are totul copt şi gătit la foc de lemne, ardei kapia şi gogoşari copţi, ceapă, morcovi, roşii culese toate din grădina proprie, vinete, peşte - macrou, ghebe, bureţi şi altele”, spune doamna Carmen Casandrescu, 58 de ani.  
 
Fructele sunt culese şi ele din pădure sau din grădina proprie, dar şi cumpărate de la piaţă.
 
„Reţetele pe care le folosesc sunt vechi, din vremea bunicii. Toate preparatele sunt gătite cu multă muncă şi pasiune, toate având gust extraordinar şi unic şi nu adaug absolut nimic în afară de puţin zahăr”, spune gospodina.
 

Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală
 
Carmen Casandrescu a încercat să obţină şi fonduri europene pentru realizarea unei mici făbricuţe, dar birocraţia a dat-o înapoi.
 
Pasinunea pentru tradiţiile şi bucătăria românească au făcut-o pe dâmboviţeancă să meargă, alături de alţi producători locali, la târgurile naţionale de profil, inclusiv la Parlamentul României. 
 
Femeia a lucrat ani mulţi ca specialist în telecomunicaţii, în Moroieni. A rămas fără loc de muncă, în urma restructurărilor de la Romtelecom şi a fost nevoită să producă un ban. Astfel, de 20 de ani de ani trăieşte  din vânzarea bunătăţilor pe care le prepară alături de soţul său. 
 

Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală
 
Femeia face şi livrări prin curier sau poştă română ȋn toată ţara. De câteva luni, o accidentare la gleznă i-a mai luat din avânt, în sensul că nu a mai putut produce atât de mult pe cât ar fi produs într-o perioadă normală.
 
Preţurile pleacă de la 15 lei, pentru o vacuscă de vinete şi poate ajunge la 30 de lei pentru un borcan de dulceaţă de cireşe amare. Comenzile se pot da pe Facebook - Conserve ca ale bunicii
 

Carmen Casandrescu, producător local. FOTO: arhiva personală
 
Vă recomandăm să mai citiţi şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările