Sindicaliştii vor salarii mai mari la COS Târgovişte. Cât vor câştiga, în funcţie de vechime, viitorii salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
costgv

Sindicaliştii nu sunt mulţumiţi de salariile pe care noii potroni italieni de la COS Târgovişte le oferă viitorilor angajaţi. Ei ar dori salarii duble faţă de cât au decis italienii de la Betrame, firma care a cumpărat colosul din industrial de la Târgovişte.

Preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte, Nicolae Dragodănescu, spune că muncitorii de la COS Târgovişte vor câştiga aproximativ 2.000 de lei net, salariu total nemotivant pentru industria siderurgică, având în vedere că ceilalţi competitori, cum ar fi Erdemir sau OţelInox, oferă salarii de aproximativ 4.000 de lei net.

„Suntem departe de ce ar trebui să fie la Târgovişte. Suntem tentaţi să îi păsuim, să spunem că au investit bani mulţi în cumpărarea combinatului, dar nu e chiar aşa. Salariile oferite de Beltrame sunt foarte mici, nu ştim dacă vom ajunge ca la luna iunie-iulie să avem muncitori ca să pornim activitatea. E nevoie de cel puţin 100 de angajaţi ca să pornească Laminorul” spune Nicolae Dragodănescu. 

Italienii de la Beltrame uniformizează, se pare, salariile oferite la punctul de lucru de la Călăraşi, cu cele de la Târgovişte

„Dacă cei de la Călăraşi lucrează cu 2.000 de lei net în metalurgie şi spun că le ajung banii aceştia, în metalurgia dâmboviţeană nu cred că putem să găsim salariaţi care să vină la muncă pe banii aceştia şi să mai cunoască şi meserie şi să facă şi utilajele să funcţioneze. Salariile în Dâmboviţa, în metalurgie, pornesc de la 3.200 de lei net, la care se adaugă sporuri”, a adăugat liderul de sindicat. 

De cealaltă parte, liderul Sindicatului „Metalurgistul”, sindicatul cu cea mai mare reprezentativitate din COS, spune că salariul, pentru un muncitor necalificat la COS, porneşte de la 2.800 de lei şi poate ajunge, pentru un muncitor calificat, cu 10 ani de experienţă, la 3.800 de lei.

Angajările în combinat au demarat în câteva compartimente, cum ar fi: Laminoare, HR, IT, protecţia muncii, achiziţii, primitori-distribuitori, CTC, asigurarea Calităţii.

Reponirea  LPMici este preconizată  în luna iulie iar a  oţelăriei peste aproximativ 6 ÷ 8 luni întrucât trebuie adusă şi montată nouă instalaţie de desprafuire. Bine ar fi că totul să decurgă perfect şi să reuşim repornirea mai devreme.

Tot în perioada imediat următoare vor fi făcute mai multe angajări, cu personal de mentenanţă şi tehnologic pentru operaţiile necesare punerii în funcţiune a LP mici. 

Personalul pentru sectorul ajustaj va fi angajat după obţinerea certificărilor/autorizărilor/atestatelor fără de care nu se poate vinde materialul laminat. Acest lucru nu poate fi făcut decât după o campanie de laminare, adică să existe produsul finit.

Potrivit sindicaliştilor din combinat, la salariul de baza se adaugă: 

- spor de noapte (25% din salariul de bază);

- spor pentru orele suplimentare efectuate peste programul normal de lucru (100% din salariul de baza);

- spor pentru orele lucrate în zilele de sărbătoare legală (100% din salariul de bază);

- spor de 200% din salariul de bază se acordă salariaţilor care vor lucra în perioadele:

• 24 decembrie ora 2200 ÷ 27 decembrie ora 6.00

• 31 decembrie ora 22.00 ÷ 2 ianuarie ora 6.00 

• prima zi de Paşte ora 6.00 ÷ a douaă zi de Paşte ora 6.00

- pentru muncă efectuată în zilele de sâmbătă şi duminică (repausul săptămânal se efectuează în alte zile decât sâmbătă şi duminică) se acordă un spor de week-end de 35% din salariul de bază;

- sporul de fidelitate se acordă în suma fixă şi este în funcţie de vechimea în societate;

- tichete de masă în cuantum de 18 lei/tichet;

- prime de performanţă;

- prima de Paşte, Crăciun, Ziua Metalurgistului fiecare în cuantum de 300 lei acordate în tichete;

- prima de vacanţă în cuantum de 1.500 lei în vouchere de vacanţă;

- numărul zilelor de concediul de odihnă este stabilit în funcţie de vechimea în muncă;

- prima  ce se acordă salariatului la pensionare;

- ajutoare suplimentare acordate  la producerea unui eveniment (naştere copil, deces, boli grave sau alte situaţii sociale deosebite);

- zile libere plătite pentru evenimente speciale legate de situaţii familiale (căsătorie, naştere copil, deces etc.);

- asigurare medicală împotriva riscurilor de muncă şi a bolilor profesionale.

„Întrucât salariaţii de la Târgovişte nu au cum să aibă vechime în Donalam am propus patronatului să asimileze anii lucraţi în COS Târgovişte, Mechel Târgovişte şi Mechel Reparaţii Târgovişte că perioade lucrate în societate, iar conducerea a fost de acord. Am convingerea că odată reluată activitatea şi atinse obiectivele propuse va există deschidere pentru creşterea anumitor drepturi. Deloc de neglijat este faptul că până în prezent grupul Beltrame a cheltuit o sumă impresionantă pentru salvarea acestui combinat. Această sumă va creşte pentru că vor urma operaţiunile de repornire, separat de sumele ce se vor investi în modernizarea fluxurilor vechi şi construcţia noii oţelării şi a laminorului”, a precizat 

Gabriel Banu, preşedintele Sindicatului „Metalurgistul”.

Noii patroni speră anul acesta să angajaeze până la 500 de salariaţi, cifră care ar urma să crească. Până acum s-au strâns în jur de 2.000 de CV-uri. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

COS Târgovişte poate fi preluat de italienii de la Beltrame. Tranzacţia a fost aprobată de Consiliul Concurenţei. Ce paşi mai sunt de parcurs

Un producător mondial de oţel a oferit zeci de milioane de euro pentru preluarea COS Târgovişte. Cum ar schimba asta soarta oţelarilor

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite