Scenariu sumbru pentru SUA: 160 de milioane de americani s-ar putea infecta cu SARS-CoV-2. Câţi bolnavi ar muri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din centre medicale din SUA FOTO Wikipedia
Imagine din centre medicale din SUA FOTO Wikipedia

Un expert epidemiolog din SUA spune că noul coronavirus este cel puţin la fel de infecţios ca cel care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în 1918 la nivel mondial.

Expertul în bolile infecţioase, Michael Osterholm, care avertizează de un deceniu şi jumătate cu privire la posibilitatea unei pandemii globale, potrivit edition.cnn.com, a declarat că noul coronavirus este doar în a doua din nouă posibile în ceea ce priveşte răspândirea.

Osterholm a scos în evidenţă şi faptul că în lume este penurie de reactivi chimici, necesari pentru testarea pe scară largă a populaţiei.

El a arătat că există o lipsă a unei strategii naţionale pe termen lung, cel puţin în SUA, şi a menţionat că există întrebări reale despre eficacitatea testelor cu anticorpi, care sunt dezvoltate pentru a detecta dacă oamenii au fost expuşi la virus. 

Michael Osterholm Osterholm, care a fondat Centrul de Cercetare şi Politici în domeniul bolilor infecţioase al Universităţii din Minnesota, SUA, a avertizat încă din 2005 că ne putem confrunta cu o astfel de pndemie, iar în 2017 a scos şi o carte - „Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs”

Pe măsură ce aflăm mai multe despre transmiterea acestui virus, este foarte clar că acesta este cel puţin, dacă nu mai mult, la fel de infecţios decât gripa spaniolă din 1918. 

Experiţii se tem că sezonul de iarnă 2020-2021 ar putea fi chiar mai „ucigaş” decât primăvara acestui an. 

Osterholm spune că primul pas în această bătălie cu noul virus este recunoaşterea necesităţii unei strategii pe termen lung. 

„Suntem atât de concentraţi asupra „aici şi acum” a acestei probleme. Primul lucru de care avem nevoie este un plan. Este critic. Al doilea lucru pe care trebuie să-l abordăm este: Care este strategia noastră pe termen lung? Cred că avem, într-adevăr. Prima ar fi să blocaţi societatea şi economia aşa cum s-a făcut în Wuhan, dar adoptarea acestei abordări înseamnă că nu numai că distrugem economia, ci şi distrugem societatea aşa cum o ştim. Cealaltă alternativă este aceea de a lăsa transmisia virală să se descurce de una singură, până când „arde” prin populaţie. Sunt împotriva acestei abordări pentru că ar însemna că am putea experimenta milioane de decese doar în Statele Unite şi ne-ar reduce sistemul de îngrijire a sănătăţii aşa cum îl cunoaştem”, s spus expertul.

Acesta mai spune că trebuie să deschidem economia şi viaţa de zi cu zi, iar pentru a opri transmiterea virusului este nevoie de distanţarea fizică, nu şi socială, care poate continua online. 

Pentru cei vulnerabili, este imperativ să reducem la minimum riscul de infecţie şi probabilitatea de a ajunge într-un spital şi de a muri. 

Există 320 de milioane de oameni în Statele Unite. Dacă jumătate dintre ei se infectează în următoarele 6 până la 18 luni, asta înseamnă 160 de milioane de oameni. 

„Pe baza a ceea ce ştim din Asia, din Uniunea Europeană şi din Statele Unite, aproximativ 80% din aceste cazuri vor avea boli asimptomatice, uşoare sau moderate, dar nu vor avea nevoie de îngrijiri medicale profesionale. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate vor solicita îngrijiri medicale. Adică 32 de milioane de oameni. Dintre aceştia, aproximativ jumătate vor fi spitalizaţi. Adică 16 milioane de oameni. Dintre cei care sunt spitalizaţi, aproximativ jumătate vor necesita de fapt o anumită formă de îngrijire critică. Adică 8 milioane de oameni. Aproximativ 0,5 până la 1% din numărul total de 160 de milioane de persoane infectate vor muri. Deci, aveţi posibilitatea de cel puţin 800.000 de decese în SUA în următoarele 18 luni. Acesta este numărul de decese pe care le aştept”, este scenariul sumbru pentru SUA. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite