Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon, la Târgovişte. Locaţia în care se desfăşoară ceremonia este una nouă

Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon, la Târgovişte. Locaţia în care se desfăşoară ceremonia este una nouă

Astăzi va avea loc, la Târgovişte, sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti, ocazie cu care va fi săvârşită Utrenia şi Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în incinta Mânăstirii Stelea, unde se vor afla moaştele Sfântului Ierarh.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arhiepiscopia Târgoviştei anunţă că ceremoniile vor avea loc cu respectarea strictă a normelor sanitare în vigoare.
 
Ceremoniile au fost deschise, luni, 10 august, ora 18.00, cu slujba Vecerniei Sfântului, la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte.
   
Pentru a încuraja performanţa educaţională, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va premia, în ziua de 11 august, 22 de elevi, care au obţinut media generală 10 la Evaluarea naţională şi la Bacalaureat, anul acesta.
   
Prelaţii spun că toţi credincioşii care vor veni la slujbă vor primi gratuit măşti de protecţie şi vor avea la dispoziţie dezinfectanţi. De asemenea, credincioşii vor avea la dispoziţie scaune, aşezate astfel încât să fie păstrată distanţa socială.
 
În fiecare an, de Sf. Nifon, credincioşii mai uitau de cele sfinte şi se îmbulzeau pentru a săruta moaştele.
 
 
SCRISOARE PASTORALÃ A ÎPS NIFON, ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT  
   
Cu speranţă şi încredere în Bunul Dumnezeu vom sărbători, în zilele de 10 şi 11 august, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ocrotitorul Eparhiei noastre.
   
Una din personalităţile marcante ale Ortodoxiei româneşti şi universale, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre, Sfântul Ierarh Nifon a rămas în istorie ca marele înnoitor al vieţii spirituale de la noi, din prima parte a secolului al XVI-lea, care a reorganizat din temelii viaţa bisericească de aici, îndemnând la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii, dar şi la necesara aprofundare a principiilor Evangheliei lui Hristos, atât în viaţa personală, cât şi în cea publică.
 
 Strădania sa pastoral-misionară a dus la o amplă efervescenţă spirituală şi culturală în deceniile ce au urmat activităţii sale de la Târgovişte, iar cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, model de autentic conducător creştin peste secole.
   

 
În pofida problemelor şi a limitărilor apărute ca urmare a măsurilor de stăvilire şi eradicare a pandemiei cu noul coronavirus şi anul acesta ne vom bucura de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, respectând toate normele sanitare în vigoare. De altfel, am invocat mijlocirea sfântului chiar din luna aprilie a acestui an, încă din perioada de început a pandemiei, cu prilejul procesiunii cu sfintele sale moaşte prin faţa bisericilor din Municipiul Târgovişte şi a unor importante instituţii publice sanitare şi civile locale.
   
Având în vedere necesitatea respectării cu stricteţe a tuturor măsurilor sanitare, dar şi din motive ce ţin de imposibilitatea utilizării spaţiului tradiţional de desfăşurare a sărbătorii din anii precedenţi, anul acesta, ceremoniile dedicate Sf. Ier. Nifon se vor desfăşura la Mânăstirea Stelea din Târgovişte, acolo unde există Casa Nifon, locul unde sfântul a locuit, prin urmare, un alt spaţiu ce poartă amprenta istorică a activităţii sale.

   
Aşadar, aveţi posibilitatea sã veniţi, în ziua de marţi, 11 august a.c., de la ora 7.00, în incinta Mânăstirii Stelea din Târgovişte, unde, pe un podium special amenajat, în aer liber, va fi oficiată Utrenia şi Sfânta Liturghie.
   
Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia ce se va oficia în ziua de luni, 10 august, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18.00.
   
Îndemn pe toţi, fii şi fiice duhovniceşti ale Eparhiei noastre care vor dori să se roage alături de Noi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, să respecte cu deosebită responsabilitate măsurile de protecţie sanitară ce se impun, pentru ca astfel să ne putem bucura cât mai curând de revenirea la normalitatea vieţii de dinaintea apariţiei noului coronavirus.
 
Tuturor, vă doresc pace şi bucurie, împărtăşindu-vă arhiereşti binecuvântări.
 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările