Reţeta bunicii pentru plăcinta cu mere din soiul Frumosul de Voineşti. „Atenţie, provoacă dependenţă!“

Reţeta bunicii pentru plăcinta cu mere din soiul Frumosul de Voineşti. „Atenţie, provoacă dependenţă!“

FOTO: Crăiţa Merelor / Facebook

Recoltatul merelor s-a încheiat de câteva zile pe Valea Dâmboviţei, iar gospodinele continuă munca şi în bucătărie. Merele proaspete sunt ingrediente indispensabile pentru o plăcintă delicioasă cu mere.

Cele mai bune soiuri de mere pentru plăcintă sunt Ionatan, Creţescu, Reinette şi, bineînţeles, Frumosul de Voineşti. 
 
O tânără din Voineşti, în vârstă de 32 de ani, a „furat” reţeta bunicii pentru cea mai delicioasă plăcintă cu mere.
 
Corina Oprea este specializată în Management, dar lucrează la o corporaţie IT şi, în fiecare an, îşi ia concediu pentru a culege merele alături de familie. Şi bunica ei, în vârstă de 81 de ani, participă la culesul merelor, iar plăcinta iese delicioasă şi datorită efortului comun depus.
 
Împreună cu familia a înfiinţat brandul „Crăiţa Merelor” sub care vinde fructe proaspete şi suc de mere. De asemenea, din fonduri proprii, a transformat şi amenajat în pensiune o locuinţă a părinţilor, construită în urmă cu 30 de ani. Pensiunea este aproape gata şi va funcţiona, începând cu anul viitor, în regim de agroturism. Turiştii vor afla cum e să trăieşti la ţară, vor face cu mâna lor plăcintă de mere şi multe altele. 
 
 

„Eu merg pe ideea că dacă vrei, poţi. M-am săturat să ne tot văităm, noi producătorii, că nu ne ajută nimeni, că nu ne descurcăm. Trebuie să muncim dacă vrem să ne asigurăm traiul”, spune Corina Oprea.
 
Familia Oprea are 4 hectare cultivate cu meri, dar are şi pruni, gutui, peri şi cireşi.  
 
Sucul natural de mere vândut sub brandul Crăiţa Merelor costă 10 lei (sticla de 500 ml). 
 

FOTO: Crăiţa Merelor / Facebook
 

Plăcintă cu Mere - reţeta Bunicii, împărtăşită de Corina

Aluat fraged :
 
- 1 pachet de Unt SAU 250 g untură SAU 250 ml ulei 
- 300 ml lapte bătut SAU iaurt SAU apă minerală
- 600-700 g făînă - până se crează un aluat omogen potrivit de tare;
- 1 praf de sare
- 1 plic praf de copt stins cu sare de lămâie/oţet
- 5 linguri rase de zahăr ( 3 linguri , dacă vrei să fie mai puţîn dulce)
 
Umplutură: 
 
- 2.5 kg mere 
- 5-10 linguri zahăr (depinde cât de dulce vrei să fie plăcintă. Eu pun 1-2 linguri, când o vreau acrişoară)
- Scorţişoară după gust
 
FOTO: Crăiţa Merelor / Facebook 
 
Paşi de urmat:
 
1. Se adaugă toate ingredientele umede într-un castron şi se omogenizează. 
2. Se adaugă praful de copt şi sarea, după care se adaugă făină şi se amestecă până se omogenizează.
3. Se curată de coajă merele şi se dau pe răzătoare, se storc şi se amestecă cu zahăr şi scorţişoară, după gust.
4. Se împarte aluatul în două şi se întind cu sucitorul două foi. 
5. Se aşează în tavă o foaie de hârtie de copt după care se pune prima foaie de aluat. Se înţeapă pe alocuri cu furculiţa. 
6. Se aşează merele într-un strat omogen. Le puteţi presa.
7. Se aşează cea de-a două foaie, ce se înţeapă şi ea pe alocuri cu furculiţă. 
8. Se dă la cuptor, la temperatură medie/200 garde, timp de 35 minute sau până se rumeneşte. Odată scoasă din cuptor, se lasă 5 minute să se răcorească, apoi se taie.
 
Se serveşte cu zahăr pudră sau cu îngheţată, cât încă este caldă, dimineaţa, la prânz şi seară.  
 
PS. Provoacă dependenţă. Se poate folosi orice soi de mere. 
 
 

FOTO: Crăiţa Merelor / Facebook 
 

Corina şi familia. FOTO: Crăiţa Merelor / Facebook
 
FOTO: Crăiţa Merelor / Facebook
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările