Recunoaştere: Folclorul şi arta populară dâmboviţeană, paşaport de suflet în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de tineri dansatori şi 4 meşteri populari au reprezentat cu succes Dâmboviţa la Festivalul „Love-Peace-Frendship”.

Folclorul şi tradiţiile populare dâmboviţene au fost aplaudate la scenă deschisă la Sărbătoarea Prieteniei, Păcii şi Artelor, desfăşurată în oraşul Karadeniz Eregli, din Turcia. Publicul a fost încântat de evoluţia artistică a grupului de dansatori „Ciuleandra”, condus de coregraful Gheorghe Văduva, dar şi de iscusinţa şi talentul a patru meşteri populari: Daniela şi Vasile Moldoveanu, Tinca Dumitrescu şi Jorj Dimitriu.

Standul de prezentare al dâmboviţenilor, cel mai căutat
„Au fost zile toride de spectacole şi demonstraţii  de îndemânare şi creativitate a meşterilor artizani, trei zile în care am primit aplauze, am dat interviuri, am aratăt lumii că arta populară, meşteşugul şi folclorul românesc sunt la loc de cinste în viaţa noastră culturală şi spirituală  şi reprezintă fără doar şi poate paşaportul nostru de suflet, cu care ne prezentăm lumii întregi”, ne-a mărturisit Gabriela Ţopa, coordonator proiecte şi programe în cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa. Programul manifestărilor „Love-Peace-Frendship” a cuprins: festival de film pentru copii; expoziţii internaţionale de fotografie; festival internaţional de folclor, cu participarea Rusiei, României, Mexicului, Germaniei şi Ucrainei, şi expoziţii de artă populară. De departe, standul dâmboviţenilor a fost cel mai căutat, mai ales că meşterii populari au organizat alături ateliare de lucru: cioplitură în lemn şi olărit. Din expoziţii nu au lipsit frumoasele noastre ştergare lucrate manual la războaiele de ţesut, îndelung admirate de turcoaice.

Centrul oraşului Karadeniz-Eregli, o imensă scenă
Pentru câteva zile, dâmboviţenii au avut ocazia să trăiască  turceşte, să cunoască o parte din obiceiurile, mai vechi sau mai noi, ale acestui popor. „Am asistat şi la o demonstraţie de înălţat zmee, undeva într-o zonă înaltă a oraşului, amenajată  special pentru ca oameni de diverse vârste să se poată întrece în înălţatul zmeelor. Trebuie să vă spun că oraşul Karadeniz-Eregli este situat într-o regiune submontană, la malul Mării Negre, peisajul fiind de-a dreptul mirific. În fiecare seară, zona centrală a oraşului devenea scena unor mari spectacole. Muzica tradiţională, uşoară şi corală a încântat ochii şi sufletele privitorilor”, spune Gabriela Ţopa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite