Reacţie furioasă a unui cunoscut preot la adresa UE, pe tema Crăciunului: „Europa în care eu cred este Europa christiana”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pr. Ionuţ Ghibanu. FOTO: Facebook
Pr. Ionuţ Ghibanu. FOTO: Facebook

Preotul Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviştei, a atacat dur ideea Comisiei Europene de a evita, în adresările oficiale, denumirile de „Crăciun” sau nume precum „Maria” sau „Ioan”.

Propunerile au apărut într-un document intern al Comisiei Europene, intitulat „Uniunea Egalităţii”, care, ulterior, a fost scos din dezbaterea publică în urma reacţiilor critice.

În documentul la care face referire preotul, traducătorii şi comunicatorii Uniunii Europene sunt îndemnaţi să evite expresia "perioada Crăciunului" şi să o înlocuiască cu "perioada Sărbătorilor".

   

Motivul pentru care CE vrea să schimbe aceste denumiri cu care suntem obişnuiţi, ar fi că nu toţi europenii sunt şi de religie creştină. De asemenea, documentul îndeamnă la evitarea anumitor nume biblice.

Spre exemplu, în locul propoziţiei „Maria şi Ioan” ar urma să se folosească propoziţia echivalentă „Malika şi Julio”.

Reacţia pr. Ionuţ Ghibanu:

Preotul Ghibanu crede că un astfel mod de a trata valorile tradiţionale europene este „caraghios şi ofensator pentru credinţa creştină”.

„Această încercare de redefinire a limbajului în stilul ideologiei neomarxiste a corectitudinii politice ce a făcut ravagii în Statele Unite, în deceniile trecute, întinde la maxim coarda toleranţei noastre. Astfel de tentative ne aduc aminte de regimul comunist ce a înlocuit numele lui Moş Crăciun cu caraghioasa denumire Moş Gerilă, tocmai pentru a şterge orice rezonanţă creştină, ca să amintesc numai una din enormităţile trecutului. Şi să nu mai zic de încercarea de a înlocui denumirea de eră creştină şi după Hristos, cu era noastră! Toate aceste iniţiative ruşinoase au ca scop subminarea fundamentelor creştine ale Europei, căci da, Europa este un produs creştin”, spune acesta.

   

Preotul din Târgovişte a făcut referire şi la faptul că Europa este o regiune creştină, motiv pentru care o astfel de propunere nu ar trebui să fie luată în seamă.

„Să nu se uite că strămoşii noştri au preferat moartea decât să-şi lepede credinţa şi au apărat cu arma în mână valorile româneşti şi creştine... Cu toate acestea eu vreau să vă spun că vă urez încă de pe acum Crăciun fericit! ... Suntem un popor creştin, credincios şi tocmai de aceea european. Credinţa creştină este fundamentul românităţii şi al europenităţii noastre, condiţia sine qua non a existenţei civilizate... O altă uniune a încercat cândva să facă acest lucru şi s-a prăbuşit...Europa în care eu cred este Europa christiana, cea clădită pe Evanghelia lui Hristos, pe mărturia misionară a Sfinţilor Apostoli”, a adăugat vicarul eparhial. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

O descoperire arheologică în zona centrală blochează o construcţie în zona centrală a Târgoviştei

Preot Ionuţ Ghibanu, Arhiepiscopia Târgoviştei: „credinţă tare şi nădeje în vremuri tulburi”

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite