Reacţia Ministerului Fondurilor Europene în cazul nefinanţării centrului pentru militarii veterani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată, în proiect, centrul veteranilor de la Mănăstirea Dealu. FOTO: AMVVD
Aşa arată, în proiect, centrul veteranilor de la Mănăstirea Dealu. FOTO: AMVVD

Veteranii militari care construiesc, lângă Mănăstirea Dealu, singurul centru de recuperare din România dedicat exclusiv foştilor participanţi în teatrele de operaţiuni din străinătate sunt supăraţi că actualii guvernanţi le-ar fi retras fondurile necesare

Militarii veterani intenţionaru să reabiliteze un centru medical în care, în trecut, a funcţionat un spital TBC. Clădirile le-au fost date în folosinţă de Primăria Târgovişte pentru 49 de ani, dar pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de mulţi bani, respectiv 50 de milioane de euro. Proiectul însă, spun reprezentanţii AMVVD, a fost scos din pix de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Banii ar fi trebuit să provină din fonduri europene. O firmă de consultanţă din Bucureşti a întocmit proiectul veteranilor, fără să ceară vreun ban în avans. Pe lângă proiect, veteranii au întocmit şi toate actele necesare şi au luat toate avizele necesare. Finanţarea a fost ştearsă însă „din pix” de către guvernanţi de pe lista de investiţii prin PNRR, spun reprezentanţii AMVVD.

Secretarul de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Marius Vasiliu, mâna dreapta a ministrului Cristian Ghinea, a precizat pentru „Adevărul” că niciun program nu este aprobat la acest moment, lista aflându-se în fazele finale de negociere. 

„Prin urmare, nu există vreo listă de investiţii aprobată de pe care să fi fost scos Centrul. Centrul a fost propus Comisiei Europene la finanţare prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socialā (POIDS) de către fosta conducere a MFE, ca proiect predefinit, alături de alte două proiecte, în afara apelurilor competitive”, a precizat Marius Vasiliu, secretar de stat în MFE.

Centru AMVVD. FOTO

Clădirea principală a centrului veteranilor (foto stânga) şi Muzeul Veteranilor, inaugurat recent (foto dreapta, cort)

„Promisiune tipic electorală”

Acesta spune că negocierile au fost purtate în cursul anului 2020 de conducerea de atunci a ministerului şi că au existat patru asemenea runde, la toate Comisia Europeană respingînd propunerea MFE. 

„A fost vorba doar despre o promisiune tipic electorală a fostului ministru Boloş (un gest cinic dacă luăm în considerare categoria celor cărora s-a adresat), lista de astfel de promisiuni de campanie fără acoperire fiind, de altfel, una destul de lungă. La ultima solicitare de clarificări din ianuarie 2021, Comisia a răspuns în martie, argumentele fiind neîncadrarea în liniile de intervenţie ale Programului, respectiv în grupul ţintă, precum şi bugetul mare faţă de numărul de beneficiari, invocând totodată şi faptul că astfel de centre sunt finanţate în statele membre de către ministerele de apărare”, mai spune Vasiliu.  

Totuşi, proiectul are şanse de finanţare în cadrul Programului Operaţional gestionat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, dacă vor fi respectate condiţionalităţile generale şi cele specifice. 

„Locul eligibil va fi obţinut în funcţie de punctajul pe care-l va primi în etapa de evaluare, după deschiderea apelurilor în cadrul acestui program. Reamintim că în perioada de programare 2021-2027 implementarea programelor operaţionale regionale se va face descentralizat la nivelul celor 8 regiuni, prin Autorităţile de Management  de la nivelul Agenţiilor de Dezvoltare Regională”, adaugă acesta.

Veteranii îşi caută acum dreptatea la Bruxelles şi vor să ajungă în Comisia Tehnică Europeană.

Centrul construit lângă Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, este primul din România destinat recuperării fizice şi psihice a militarilor veterani şi a militarilor răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, cât şi a celorlalţi membri ai asociaţiei.

Centrul, format din două clădiri (pavilioane), se află lângă Mănăstirea Dealu, din comuna Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 mp2. Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi Regele Mihai I.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Centrul de recuperare pentru veterani, care urma să fie construit lângă Târgovişte, scos inexplicabil din PNRR

Militarii români îşi construiesc spital pentru tratarea traumelor de război. MApN recunoaşte în premieră că militarii suferă de sindrom post-traumatic

Poveştile militarilor răniţi pe fronturile din Irak şi Afganistan. Unii au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile, alţii - proptiţi în baston, dar tot s-ar întoarce pe front

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite