Proprietăţile miraculoase din coaja fructelor. Cojile merelor şi ale perelor au un conţinut uriaş de antioxidanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori, coaja fructelor conţine mai multe vitamine decât fructul în sine, aşa că specialiştii ne recomandă să nu o mai aruncăm. Multe persoane aruncă, de exemplu, coaja merelor, fără să ştie că poate îmbunătăţi memoria.

Aruncând coaja ne lipsim de multe vitaminte şi de beneficiile lor.  Coaja merelor, de exemplu, conţine aproape jumătate din totalul de fibre pe care le are acest fruct şi o treime dintre nutrienţi. Un studiu citat de worldhealthinfo.net arată că antioxidanţii din coaja merelor pot îmbunătăţi memoria. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că acidul ursolic, substanţă care face coaja merelor să lucească, oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, începând cu stimularea creşterii musculare şi până la reglarea nivelului de colesterol şi a glicemiei.

image

“Eu le recomand tuturor să nu arunce cojile, să se mănânce fructul ca atare. Bineînţeles, cei care au probleme cu dantura o pot arunca. Coaja este foarte bună pentru că mai conţine vitamine pentru un tranzit normal. De regulă, merele şi perele sunt foarte bune, dar mai toate fructele trebuie mâncate ca atare”, a declarat dr Mihai Abramescu, nutriţionist.

De exemplu, piersicile au coaja plină de nutrienţi cu proprietăţi importante pentru sănătatea pielii. Este bogată în potasiu şi vitamina A, ajută la hidratarea şi revitalizarea pielii şi întăreşte imunitatea, eliminând toxinele din organism. 

Pomicultorii spun că mulţi consumatori nu mănâncă coaja pentru că au impresia că se îmbolnăvesc de la pesticidele cu care se stropesc fructele.

FOTO blog.williams-sonoma.com

“De regulă, reziduurile de pesticide sunt în cantităţi foarte mici, dacă nu chiar lipsesc, ţinând cont că orice substanţă de genul acesta are o perioadă de pauză între 7 şi 24 de zile. După această perioadă, nu mai este nicio problemă să le mâncă. Noi, de exemplu, culegem fructele în septembrie şi după 1 decembrie se pot consuma fără nicio problemă. Sunt soiuri cu coajă groasă, cum ar fi Idared, Muţu, care se curăţă. Celelalte soirui se pot consuma fără probleme. Se spune că în coajă sunt mai multe vitamine, dar fructul consumat ca atare e cel mai bun”, ne-a spus Ion Oprea, directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa.

image

FOTO boldsky.com

Multe din substanţele periculoase se găsesc, însă, în citrice. Acestea cresc riscul de cancer, afectează organele interne, produc dereglări hormonale şi afecteaza sistemul nervos etc. În UK, de exemplu, peste 50% din substanţele găsite în citrice sunt interzise.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite