PROIECT Centru socio-medical pentru faza terminală a vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de persoane a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ îşi vor găsi alinare şi sprijin în satul Racoviţa, comuna Bucşani.  Internările vor începe în iulie 2012. Au prioritate vârstnicii cu afecţiuni cronice, cu probleme de sănătate mintală sau cu afecţiuni somatice aflate în faze evolutive avansate, care necesită îngrijire permanent.

În judeţul Dâmboviţa există mai multe centre de asistenţă pentru bătrâni, însă niciunul nu se adresează persoanelor aflate în faza terminală a vieţii, adică bolnavilor incurabil. Plecând de la această realitate crudă, asistenta medicală Mihaiela Stanciu a înfiinţat Asociaţia „Suflet pentru oameni”, iar acum a reuşit să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru înfiinţarea unui centru rezidenţial de servicii socio-medicale pentru 24 de bolnavi care necesită îngrijire minut de minut.

Unitatea va funcţiona în satul Racoviţa, comuna Bucşani, la 15 km de Târgovişte. Asociaţiei „Suflet pentru oameni” i-a fost pus la dispoziţie, gratuit, pentru 15 ani, de către o familie din sat, un imobil şi peste 6.000 de mp de teren.

„Pe lângă reabilitarea şi reamenajarea clădirii şi asigurarea utilităţilor, proiectul prevede dotarea cu mobilier medical şi casnic, cu echipamente de încălzire, preparare hrană, de uz gospodăresc, de protecţia mediului, de accesibilizare a serviciilor, adică lift şi rampe de acces în clădire. De asemenea, toate băile şi grupurile sanitare vor fi dotate conform normelor pentru persoanele cu dizabilităţi”, mărturiseşte Mihaiela Stanciu.

image

Pacienţii vor primi şi sprijin duhovnicesc


La Racoviţa va fi asigurat tot confortul pentru persoanele aflate pe ultimul segment al existenţei. Camerele vor avea maximum două paturi. Vor exista o sală şi un parc de recreere. Valoarea investiţiilor ajunge la 3,5 milioane de lei, 98% reprezentând fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, prin efort propriu, Asociaţia „Suflet pentru oameni” va construi şi o capelă. În structura de personal a Centrului este inclus şi un post de consilier pe probleme religioase, respectiv un absolvent de Teologie sau Asistenţă Socială care să-i poată ajuta pe pacienţi cu vorba şi fapta.

Unitatea va fi deservită de 21 de angajaţi, doi dintre aceştia – cei de la Serviciul IT – provenind din rândul persoanelor cu handicap şi va începe să funcţioneze în iulie anul viitor.

Pacienţii vor fi selectaţi de către o comisie, pe criteriul gravităţii bolii. Este vorba despre persoane vârstnice cu afecţiuni cronice, cu probleme de sănătate mintală sau cu afecţiuni somatice aflate în faze evolutive avansate, care necesită supraveghere permanentă şi îngrijiri paleative. „Avem experienţă cu astfel de cazuri dificile, fiindcă oferim de cinci ani asistenţă medicală la domiciliu”, spune Mihaiela Stanciu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite