Prognoză: criză a legumelor fără precedent în Europa în ultimii 40 de ani: „Nu vor exista produse pentru a hrăni 550 de milioane de locuitori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se va confrunta cu o creştere masivă a preţurilor la alimente începând din toamnă
România se va confrunta cu o creştere masivă a preţurilor la alimente începând din toamnă

Agricultorii români prognozează o criză fără precedent în ultimii 40 de ani pe piaţa legumelor, care ar urma să lovească atât România, cât şi celelalte ţări din Europa în toamnă. Din cauza secetei, producţia de legume este compromisă.

doronbantu TERRA

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Agricultură TERRA, Tudor Dorobanţu, spune că seceta a făcut ravagii în Europa. 

„După cum bine se vede, România a fost afectată de un val de ploi care au adus prejudicii mari producătorilor autohtoni, iar în partea de vest o secetă ce bântuie de mai multă vreme şi nu a făcut decât să distrugă culturile de legume, de fructe şi cereale. Nu în ultimul rând a fost afectată şi zootehnia”, spune acesta.

România se bazează în proporţie foarte mare pe legumele din import, iar preţurile vor exploda. 

„Mintea mea refuză să analizeze această creştere. Vom asista la o criză profundă, pentru că Europa este într-o criză şi e foarte greu de adus atât de multe cantităţi, pentru 550 de milioane de locuitori. Pe de o parte, nu vor exista produse, iar cele care vor exista vor fi foarte scumpe”, mai spune Tudor Dorobanţu.

România se va confrunta cu o creştere masivă a preţurilor la alimente începând din toamnă, ca urmare a crizei masive de legume din Europa şi a pestei porcine africane, cu peste 50%, mai spun producătorii. Preţurile produselor proaspete, dar şi a celor congelate sau a conservelor vor fi cele mai afectate.

Potrivit Euractiv.com, ţările UE cele mai afectate de secetă sunt Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Ungaria şi Polonia.

Agricultorii din Lunguleţu, unul dintre cele mai importante bazine legumicole din ţară, se plâng deja de pierderile cauzate de ploaia care a căzut masiv în lunile iunie-iulie. Producţia a fost fie lăsată pe câmp, fie aruncată la marginea străzii. Cartofii s-au stricat pur şi simplu în pământ pentru că au fost zile în care au picat din cer mari cantităţi de apă într-un timp foarte scurt. Sunt pierderi de cel puţin 30%, spun oamenii. 

Imagine indisponibilă

„Cam târziu pentru recoltat cartofii. Ne-a întârziat ploaia. În primăvară a fost zăpadă, ger. S-au mai stricat şi din cazuza ploilor. A venit apă prea multă. La unii s-au afectat 25%, la alţii 30%. Eu personal am avut câteva hectare. Sămânâ a clocit în pământ. Pierdere totală. Pe un hectar am scos doar patru tone. Ploile ne-au afectat grav”, ne-a spus unul dintre agricultori.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

FOTO Producţia de cartofi a intrat la apă. Producătorii anunţă pierderi de peste 30%: „I-am lăsat în pământ, s-au stricat”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite