PROCES: Referendumul s-a mutat în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juriştii Prefecturii Dâmboviţa au atacat Hotărârea nr. 153/05.07.2011 prin care s-a dispus organizarea unei consultări cu privire la reorganizarea teritorială. Consilierii care au iniţiat proiectul de hotărâre vor cere strămutarea dosarului întrucât instanţa a dat termen ulterior datei stabilită pentru referendum, deşi avea cunoştinţă de aceasta.

Hotărârea Consiliului Judeţean Dâmboviţa cu privire la desfăşurarea, pe 18 septembrie, a unui referendum prin care populaţia să fie consultată cu privire la reorganizarea teritorială şi înglobarea judeţului Dâmboviţa într-o regiune a fost atacată în faţa instanţei de Contencios Administrativ de către juriştii Instituţiei Prefectului, care au catalogat-o ca fiind nelegală.

„Hotărârea Consiliului Judeţean se referă la desfiinţarea judeţului, nu la modificarea limitelor teritoriale ale acestuia, ceea ce face ca prevederile legale invocate să nu corespundă situaţiei în cauză. În plus, desfiinţarea sau înfiinţarea unui judeţ este o problemă de interes naţional şi o acţiune care ţine de organizarea teritorială a ţării. Decizia juridică aparţine exclusiv autorităţilor publice statale abilitate, nicidecum vreunei autorităţi locale”, motivează reprezentanţii Guvernului în teritoriu.

Referendumul este văzut ca o diversiune


Opoziţia va solicita strămutarea judecării cauzei, întrucât instanţa dâmboviţeană i-a pus pe gânduri cu privire la soluţionarea corectă a procesului. „În condiţiile în care, justiţia a luat act de data când ar urma să fie organizat referendumul – 18 septembrie – şi dă termen mai târziu – 29 septembrie – este foarte ciudat. Acesta este un motiv legal de strămutare”, afirmă avocatul Sache Neculaescu, consilier judeţean.

Hotărârea luată în Consiliul Judeţean, doar cu votul aleşilor din Opoziţie, a mai fost criticată de juriştii Instituţiei Prefectului şi pentru că a angajat o cheltuială fără ca ea să fie prevăzută anterior în buget. Totodată, se mai vorbeşte despre nerespectarea procedurilor legale privind transparenţa decizională, respectiv „mediatizarea prin anunţuri a proiectului de act normativ cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare; primirea de sugestii, propuneri sau opinii pe o perioadă de cel puţin 10 zile; organizarea de dezbateri publice etc”, precizează reprezentanţii Prefecturii Dâmboviţa.

Avocatul Sache Neculaescu este uimit de un asemenea motiv de atac. „Susţin că ar fi trebuit iniţiată o consultare cu cetăţenii. Păi, noi tocmai asta vrem. Adică, noi nu fugim de consultarea cetăţenilor. Dimpotrivă, o invocăm. Nu era nevoie să consult cetăţenii cu privire la intenţia mea de a-i consulta în referendum. Asta este o prostie”, spune alesul judeţean.

Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, crede că, prin organizarea referendumului, Opoziţia încearcă „o diversiune majoră în judeţul Dâmboviţa, bulversând viaţa publică, aducând în pragul disperării cetăţeni care şi aşa au destule necazuri legate de criza economică, de traiul de zi cu zi”, afirmă Popescu.

În ţară, Prefecturile au piedut procesele care au avut ca miză referendumurile.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite