Premieră în România, la Universitatea Valahia din Târgovişte: Specializare în muzică instrumentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înscrierile pentru acest program au loc în perioada iulie-septembrie. Durata cursurilor este de patru semestre însemnând 120 de credite
Înscrierile pentru acest program au loc în perioada iulie-septembrie. Durata cursurilor este de patru semestre însemnând 120 de credite

Să trăieşti în muzică, să respiri muzică şi să-ţi curgă prin vene, uneori nu este suficient. În cadrul Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte, se desfăşoară un “Program de conversie profesională: Muzică instrumentală”, adresat profesorilor de instrumente muzicale - clasice şi populare, prin care sunt certificate şi imbogăţite cunoştinţele în domeniu.

Proiectul a luat naştere în 2013, la iniţiativa cadrelor universitare lect. univ. dr. Felix Goldbach şi prof. univ. dr. Lavinia Coman, dintr-o necesitate identificată în învăţământul preuniversitar, la nivel naţional. 

“Prin intermediul acestui proiect se asigură specializarea participanţilor pe linia instrumentală propriu-zisă, precum şi pe linia disciplinelor teoretico-aplicative aferente formării complexe a profesorului contemporan de instrument muzical. Răspundem astfel cererii de cadre didactice de instrument, de pe piaţa muncii”, ne-a spus lect. univ. dr. Felix Goldbach.

Primul taragotist, primul acordeonist şi primii saxofonişti cu diplomă din România

S-au alăturat eforturilor celor doi profesori menţionaţi cadre didactice si instrumentişti de renume, care predau cursanţilor: Gheorghe Zamfir, Felicia Filip, Marian Boghici, Iulian Rusu sau Dumitru Pasăre.

“Se asigură o pregătire în domenii conexe, pentru ca profesorii de instrument să desfăşoare în paralel o educaţie artistică în şcoală şi în comunitate, astfel încât elevii din şcolile de muzică să fie antrenaţi în viaţa artistică a comunităţii”, completează prof. univ. dr. Lavinia Coman, o personalitate atât în domeniul muzical, cât şi în cel didactic. 

Specializarea cuprinde atât canto clasic, cât şi canto popular, instrumentele orchestrei simfonice, instrumentele orchestrei de folclor, instrumente soliste şi ca noutate - instrumente tradiţionale: taragot, acordeon, saxofon, blockflöte, ţambal, nai, fluier, cobză. 

“Suntem bucuroşi că am reuşit să implementăm acest proiect la Târgovişte şi să scriem istorie: primul taragotist, primul acordeonist şi primii saxofonişti cu diplomă de interpretare instrumentală din România se numără printre absolvenţii primei generaţii din iulie 2015, absolvenţi care au ajuns calificaţi pe piaţa muncii la nivel naţional, cu instrumente pe care niciun conservator nu le are în programă. Sunt instrumentişti valoroşi, dar cărora nimeni nu le-a certificat talentul şi cunoştinţele muzicale până în acest an”, subliniază lect. univ. dr. Felix Goldbach.

Înscrierile pentru acest program au loc în perioada iulie-septembrie. Durata cursurilor este de patru semestre însemnând 120 de credite.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite