Povestea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, unde au fost instruiţi şi educaţi Regele Mihai şi legionarul Corneliu Zelea Codreanu

Povestea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, unde au fost instruiţi şi educaţi Regele Mihai şi legionarul Corneliu Zelea Codreanu

Mănăstirea Dealu  a dăpostit între 1912 şi 1940 Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat şi Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naţionalismului-creştin românesc, dar şi Regele Mihai

Un fost primar al Bucureştiului, care a adus pentru prima dată în Capitală tramvaiul electric, a pus bazele liceului militar de la Mănăstirea Dealu, unic la acea vreme în ţara noastră. Nicolae Filipescu a  copiat modelul din marile ţări industrializate, precum Germania, Franţa sau Marea Britanie şi a construit lângă Târgovişte un liceu care a dat ţării mari generali şi conducători.


Mănăstirea Dealu a dăpostit între 1912 şi 1940 Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat şi Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naţionalismului-creştin românesc, dar şi Regele Mihai. 

Piatra fundamentală a acestui liceu s-a pus la 4 iunie 1912, iar prima promoţie, formată din 24 de tineri, a ieşit de pe băncile şcolii trei ani mai târziu. 
 

 
O eră nouă
 
“Punând tremelia acestei şcoale, cred că înzestrăm armata cu o instituţiune de folos şi că prin ea  armata aduce şi o contribuţiune activităţii culturale a ţării”, cuvântare ţinută de Nicole Filipescu la punerea pietrei fundamentale şi care cuprinde cât se poate de lămurit, programul de viitor al noului aşezământ. 
 
Regele Mihai  a urmat cursurile Liceului Militar în anul 1933.
 
“De la restauraţie, şcoala de la Dealu a pornit pe vechiul făgaş. Entuziasmul începutului împletit cu necesităţile  actualului,  fac ca Liceul Militar “Nicolae filipescu” să fie, din nou, şcoala de elită a  a neaului.  Majestatea Sa Regele Carol  al II lea,  înscrie printre elevii  şcolii pe Măria sa Mihaiu, Marele Voievod de Alba Iulia”, se arată în “Manastirea Dealu si Liceul Militar Nicolae Filipescu” , Targoviste , 1932, a Pr. Dr. C. Nitescu.
 
 

 
Corneliu Zelea Codreanu 
 
Corneliu Zelea Codreanu (1899 - 1938) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naţionalist creştine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (cunoscuţi şi sub numele de Legionari, Mişcarea Legionară sau neoficial, „Cămăşile Verzi”).  Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizaţiei până la moartea sa, în timpul detenţiei.
 
El a făcut parte din prima promoţie de elevi ai Liceului Militar. A urmat cursurile şcolii primare la Iaşi şi Huşi, iar între anii 1912-1916 a fost înscris la liceul militar de la Mănăstirea Dealu.
 

 
Ordin de evacuare
 
Din 16 noiembrie 1916 s-a primit ordinul de evacuare a instituţiei la Iaşi din cauza ocupării teritoriului naţional de duşmani. O parte din elevi au urmat din 20 aprilie 1917 până în 1 iulie 1918 liceul militar reunit din garnizoana Dorohoi.
 
În noua conjunctură politică după primul război mondial, Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu şi-a reînceput activitatea în garnizoana Târgovişte, în vechiul local al şcolii.
 
Din 25 octombrie 1930, conform tradiţiei stabilite de înaintaşii săi, regele Carol al II-lea l-a înscris pe Mihai, fiul său şi Voievod de Alba-Iulia, în evidenţa liceului.
 

 
Şcoala copiilor de trupă
 
Înainte de a se înfiinţa Liceul Militar, la începutul veacului al XX-lea, la Mănăstirea Dealu s-a mutat Şcoala copiilor de trupă. Abia din 1912 s-a înfiinţat liceul militar “Nicolae Filipescu", purtând numele celui care a stăruit mult la înfiinţarea sa. Cu acest prilej s-au înlocuit toate clădirile perimetrale, din vechiul ansamblu păstrându-se numai biserica şi clopotniţa. Fostele chilii au fost înlocuite cu un rând de clădiri cu etaj ce au transformat mănăstirea într-o cazarmă.
 
Clădirile acestui liceu, care înlocuiseră edificiile fostei mănăstiri, s-au prăbuşit la cutremurul din 1940.Body

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările