PORTRET Maria-Manuela Gheorghe, învăţătoarea care joacă în comedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afară de teatru, tânăra dăscăliţă se implică în proiecte educaţionale europene şi a adus la Şcoala Vulcana de Sus experienţa cadrelor didactice din patru ţări.

Pedagogia, dragostea pentru copii este o moştenire de familie pentru Maria-Manuela Gheorghe. A urmat liceul în Câmpulung-Muscel, acolo unde a studiat şi mama sa. De când era foarte mică, Maria-Manuela urmărea cu atenţie activitatea desfăşurată de cea care i-a dat viaţă, învăţătoare în sat, la Vulcana de Sus.

„O priveam pe mama de multe ori noaptea, când stătea şi corecta lucrările copiilor. Era tot timpul senină. Nu observai oboseala în ochii ei. Simţeam că face totul din plăcere, cu multă pasiune şi dragoste”, îşi aminteşte Maria-Manuela.

Sămânţa aceasta a încolţit în sufletul ei şi, peste ani, a devenit învăţătoare în şcoala unde a deprins tainele scrisului şi ale cititului. „Profesez de 12 ani. Mă bucur de fiecare clipă pe care o petrec cu cei mici. Încerc să-i apropii de jocurile copilăriei mele: şotronul, coarda. Vreau să-i rup de lângă calculator”, spune Maria-Manuela.

Creează decoraţiuni cu copiii de la şcoală


Dăscăliţa de la Vulcana de Sus a ajuns să cunoască Europa datorită unor proiecte. Şi-a dorit cu ardoare să înveţe din experienţa altora, să aducă noul în şcoala din micuţul sat dâmboviţean. Spune că nu a fost uşor. A trebuit să aprofundeze limba engleză, să asimileze proiectele, să creioneze limpede ceea ce vrea.

„Prima deplasare a fost în Olanda. Mi-a plăcut enorm calmitatea şi bunul simţ întâlnit la oamenii de acolo. Când m-am întors acasă, am încercat să schimb câte ceva la acest capitol. În Finlanda, unde am mers a doua oară, m-a fascinat modestia acestui popor. Au bani, dar trăiesc simplu. Nu-şi cumpără vile, maşini scumpe”, mărturiseşte Maria-Manuela.

În Estonia a simţit seriozitatea, iar în Turcia, tânăra învăţătoare a fost uimită de ospitalitate. Aici, a participat la seminarul „Cei mai tineri antreprenori ai Europei”. Revenită la şcoală, s-a pus pe muncă, nu glumă.

„Am organizat un atelier, unde am creeat cu copiii tot felul de decoraţiuni pentru Crăciun, Mărţişor, Paşte. Apoi, am deschis o expoziţie cu vânzare la căminul cultural din comună”, spune învăţătoarea.

Maria-Manuela Gheorghe doreşte să scrie o carte în care să descrie metodele de lucru şi experienţa căpătată datorită proiectelor europene în care s-a implicat. „Vreau să fie distribuită în şcoli, să vadă şi alţii ce am învăţat”.

Este atrasă de satiră şi umor


Maria-Manuela este pasionată şi de teatru. Este membră a unei trupe de artişti amatori. Este atrasă în special de satiră şi umor. A urmat chiar şi un curs de tehnică teatrală.

„Am jucat în câteva spectacole. Am participat şi la concursuri naţionale de umor. La Vaslui, Macea – Arad, Mediaş şi Jibou. Am luat premiul întâi pentru rolul din piesa «Piticii din Pădurea Fermecată»”, dezvăluie învăţătoarea.

Maria-Manuela Gheorghe a fost şi Desdemona, într-o parodie care a făcut sala să râdă cu lacrimi. Acum, doreşte să ajungă în Irlanda. A aplicat pentru un proiect european de tehnică teatrală. Cu experienţa căpătată acolo, speră să-i apropie şi mai mult pe copii de artă, de comunicare.

Întrebări şi răspunsuri:

Proiectele în care te-ai implicat au dat rezultatele pe care le-ai aşteptat?
Clar. În primul rând, îţi dezvolţi capacităţile lingvistice. Reuşeşti apoi să realizezi un schimb util de experienţă. Te obişnuieşti cu alte stiluri de viaţă, cu alte modalităţi de educaţie. Vii acasă şi aplici ceea ce ai acumulat şi apar rezultatele.

Cum eşti privită în localitate, după ce ai fost plecată în patru ţări europene?
Nu mi s-a părut că s-a schimbat ceva în atitudinea oamenilor faţă de mine. Eu sunt şi consilier local la Vulcana Băi. M-am bucurat totdeauna de sprijinul comunităţii. Sunt mulţumită că noi, cadrele didactice, suntem ajutate de autorităţi să îmbunătăţim comunicarea şcolii cu familia, să ţinem aproape de copii, să le cunoaştem bucuriile şi necazurile şi să-i sprijinim atunci când au nevoie.

Ce îi place:

„Îmi place să trăiesc, să mă bucur de ceea ce mi se întâmplă. Găsesc bucurie în orice lucru mărunt. Mă bucur de tot ceea ce există în jurul meu. Mi-ar plăcea să petrec mai mult timp cu fetiţa mea”, spune învăţătoarea.

Ce nu îi place:

„Nu îmi place că am avut multe de pierdut din cauza faptului că sunt prea sinceră, însă nu pot să mă schimb. Nu îmi plac persoanele care jignesc fără motiv. Nu îmi plac cei care promit mult şi fac puţin”, afirmă Maria-Manuela Gheorghe.

Profil:

Născută: 6 iunie 1979, Târgovişte
Studii: Colegiul Pedagogic „Carol I” din Câmpulung şi Facultatea de Limbă şi Literatură Română din Târgovişte
Familie: căsătorită, o fată

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite