Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei se reprofilează. Lasă în urmă “Frumosul de Voineşti” şi se îndreptă către “Superba de Toamnă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În câţiva ani, soiurile de mere precum celebrul “Frumos de Voineşti” ar putea fi amintire pe Valea Dâmboviţei. Tot mai mulţi pomicultori renunţă la cultura mărului, transmisă din generaţii în generaţii şi se apucă de plantat alte soiuri de fructe, mai profitabile. Pe podium stau piersicile, dar şi cireşele, perele sau gutuile, care vin tare din urmă.

Merele se vând din ce în ce mai prost şi sunt foarte greu de păstrat peste iarnă. Pe lângă asta, concurenţa cu polonezii sau ungurii care aduc mere mari şi frumoase în supermarketurile noastre sau în şcoli, în programul naţional, îi face pe pomicultorii din Dâmboviţa să se gândească la alte variante.

image

“Există o tendinţă pe Valea Dâmboviţei, în ultimii ani. Tot mai mulţi oameni renunţă la mere şi plantează piersici”, spune Ion Oprea, directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa.

Aurel Tolea, din Gemenea, spune că s-a apucat de plantat piersici în urmă cu 8 ani şi din al treilea an cultura a dat roade bune. Are 3600 de mp pe care a plantat 300 de piersici.

“Se vine mai bine la piaţă şi nu necesită atâta întreţinere ca la măr, pentru se culege doar pe timpul verii. Mărul trebuie depozitat pe perioada rece şi nu numai şi nu se vinde atât de bine. Ba în ultimii ani merge din ce în ce mai prost. Concurenţa străinilor ne omoară”, spune Aurel Tolea, 53 de ani. 

image

Acesta spune că la 10.000 de lei investiţi într-o cultură de piersici, se poate scoate lejer un profit de 5.000 de lei.

Astfel de plantaţii de pieric au “răsărit” în Voineşti, Cândeşti, Gemenea, Izvoare sau Măneşti. Şi Mihai Olaru a decis să renunţe la livada de meri, luând decizia de a planta piersic în urmă cu trei ani. “Am considerat că plantaţia de piersic este mult mai rentabilă ca şi preţ, cu toate că producţia la hecatr este mult mai mică decât  a mărului, dar intră pe rod din al doilea an de la plantare. Până acum nu am avut probleme cu clima de la noi, care este favorabilă piersicului şi nectarinului", spune Mihai.

Mihai creşte soiurile Cardinal şi Superba de Toamnă. Productivitatea piersicului este, în funcţie de soi, condiţiile pedoclimatice, de 10 – 25 tone/hectar.

Probleme de ani de zile în pomicultură

Producătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei se plâng de ani de zile conducătorilor din MInisterul Agriculturii de faptul că pieţele sunt invadate de fructe din străinătate mai slabe calitativ, dar mai aspectuoase. În 2013, reprezentanţi ai unui supermarket au vizitat bazinul pomicol de la Voineşti în ideea de a facilita accesul producătorilor aautohtoni la raft, însă nu s-a concretizat nimic. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite