Ploaie de meteori pe cerul României. Când va avea loc şi câţi meteori pot fi văzuţi pe oră

Ploaie de meteori pe cerul României. Când va avea loc şi câţi meteori pot fi văzuţi pe oră

Pe un cer curat, fără poluare luminoasă, în special în zonele rurale, în condiţii ideale, se pot vedea până la 80-100 de meteori pe oră

Zilele acestea Pământul trece în spaţiu prin zona orbitei asteroidului 3200 Phaeton, un corp misterios. Ca urmare, pe cerul nopţii apar meteori ce radiază aparent din constelaţia Gemenii.

 
Este vorba de curentul de meteori Geminide, cel mai important şi activ curent de meteori al anului. Maximum de activitate, vizibil anul acesta perfect din România, va avea loc în noaptea de 13/14 decembrie (cel mai intens după miezul nopţii), precum şi în noaptea următoare, 14/15 decembrie (chiar de la începutul nopţii). 
 
Astfel, pe un cer curat, fără poluare luminoasă, în special în zonele rurale, în condiţii ideale, se pot vedea până la 80-100 de meteori pe oră. Condiţiile sunt ideale, deoarece Luna nu este prezentă pe cer. 
 
Viteză meteorilor din curentul Geminide este de 35 km/s, mult mai mică decât cea a Perseidelor (active în luna august) care intră în atmosfera terestră cu 59 km/s. 
 
 
"Este de aşteptat că activitatea Geminidelor să genereze uneori rafale de 3-4 sau chiar 5-6 meteori pe minut, urmate apoi de pauze de câteva minute. Pot apărea, de asemenea, meteori strălucitori, numiţi bolizi, ce pot ilumina puternic cerul nopţii. Dacă condiţiile meteo vor fi favorabile, Societatea Astronomică Română de Meteori (ŞARM) va organiza o campanie de observare şi fotografiere a ploii de meteori Geminide, la pensiunea Runcu Stone (localitatea Runcu, la graniţa cu Răul Alb) în perioada 12-15 decembrie. Rezultatul observaţiilor va fi raportat organismelor internaţionale (Organizaţia Internaţională de Meteori, Societatea Americană de Meteori, NASA)", ne-a spus Valentin Grigore, preşedintele SARM. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: