Pianul Călător se opreşte la Buzău, Târgovişte şi Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turneul “Pianul călător” este organizat de Radio România şi Asociaţia Culturală Accendone. FOTO Radio România
Turneul “Pianul călător” este organizat de Radio România şi Asociaţia Culturală Accendone. FOTO Radio România

Aflat la cea de-a şaptea sa ediţie, turneul "Pianul călător" este un proiect Radio România, cu 15 concerte în ţară, după cel din deschidere de la Chişinău, Republica Moldova. Următoarea oprire a "Pianului Călător" şi mai ales a protagonistului său, Horia Mihail, va fi luni, la Buzău, în ritmuri de vals, iar marţi, la Târgovişte.

Aşa s-a şi născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, ajuns acum la a VII-a ediţie. 

În anul 2011, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt, care la vremea sa a călătorit în ţările române însoţit de un pian de concert şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziţie pianele aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente.

După ce Horia Mihail a susţinut mai multe recitaluri, în localitaţi din Moldova şi Transilvania, dar şi la Bucureşti, la Sala Radio, a venit momentul ca pianul să părăsească sediul Radio România şi să plece alături de pianist prin oraşe în care nu se găsesc piane de concert.

De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, pianul cu care Horia Mihail va călători, va rămâne pentru următorii ani la Caracal, în urma recitalului pe care pianistul îl va susţine la Teatrul Naţional pe 27 aprilie.

Înainte de a se întâlni însă cu pianul din acest an, Horia Mihail va merge la Tulcea pentru a cânta acolo pe un alt pian călător, lăsat în folosinţa comunităţii în anul 2013.

‘’Pianul, pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune, va ajunge la Caracal, un oraş cu totul şi cu totul special, un oraş în care încă se vede bogăţia lui din perioada interbelică, cu case boiereşti, multe dărăpănate însă şi doar o parte renovate. Lucru foarte îmbucurător este că, la Teatrul din Caracal, o bijuterie arhitectonică, se întâmplă extrem de multe lucruri, datorită unei persoane, care prin forţe proprii încearcă să menţină un nivel cultural ridicat al oraşului şi să aducă cât mai mulţi muzicieni sau actori pe scena de acolo. De aceea cred că pianul călător va avea o casă bună la Caracal’’ (Horia Mihail)

Până a ajunge însă în acest oraş, Horia Mihail şi pianul de concert vor mai putea fi ascultaţi, cu recitaluri ce cuprind un program deosebit de valsuri concertante, la Buzău, Târgovişte şi Slatina. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847, venind cu un pian de concert. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni. 

ITINERAR:

5 Aprilie - Chişinău - Muzeul de Artă

6 Aprilie - Iaşi - Aula BCU

7 Aprilie - Piatra Neamţ - Liceul de Artă

8 Aprilie - Roman - Casa de Cultură

11 Aprilie - Deva - Sala Pro Arte

12 Aprilie - Alba Iulia - Casa de cultură

13 Aprilie - Sfântu Gheorghe - Centrul de Cultură Arcuş

19 Aprilie - Bucureşti - Sala Radio

21 Aprilie - Tulcea - Teatrul Jean Bart

24 Aprilie - Buzău – Teatrul George Ciprian 

25 Aprilie - Târgovişte - Muzeul Naţional de Istorie

26 Aprilie - Slatina - Centrul Cultural Eugen Ionescu 

27 Aprilie - Caracal - Teatrul Naţional

28 Aprilie - Piteşti - Centrul Multifuncţional

3 Mai – Braşov - Sala Patria

4 Mai – Bistriţa – Sinagoga

La cererea publicului s-au mai adăugat două recitaluri:

19-Mai-Galaţi

27-Mai-Dumbrăveni

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite