Pericolele la care ne expunem dacă folosim iraţional aparatul de aer condiţionat - sfatul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinuzitele, rinitele, otitele, bronşitele şi nevralgiile sunt doar câteva dintre afecţiunile provocate de un rău necesar în aceste zile caniculare - aparatul de aer condiţionat. Sunt periculoase atât expunerea îndelungată la aerul rece, cât şi bacteriile şi microorganismele care intre în încăpere prin acest aparat, avertizează medicii.

Este extrem de periculoasă trecerea rapidă de la temperaturi ridicate la cele scăzute din încăperi răcite cu ajutorul AC-urilor, cât şi invers. Pot apărea dureri de cap, tulburări digestive, tulburări nervoase, iar persoanele sunt expuse riscului contactării de virusuri şi bacterii. Medicii recomandă ca diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior să nu depăşească 5 grade Celsius.

„Diferenţa trebuie să fie de maxim 5 grade între temperatura aerului şi cea din încăpere. De asemenea, filtrele trebuie să fie curăţate pentru a evita infecţiile. Sunt frecvente problemele mai ales la pacienţii care au patologie cronică şi sunt mai sensibili la variaţiile de temperatură. Pot apărea deviaţia de sept, laringita etc”, spune Daniela Dobre, medic primar ORL la clinica Polimed SA. 

O practică simplă care ne scapă de multe neplăceri este curăţarea şi dezinfectarea periodică sau chiar înlocuirea filtrelor la începutul sezonul cald.

image

“În privinţa filtrelor necurăţate apar problemele pulmonare şi infecţiile cauzate de clepsiela. Mai predispuse sunt persoanele care au o imunitate scăzută. Din cauza asta trebuie să avem grijă la diferenţele de temperaturi şi să nu fim expuşi fluxului de aer”, spune medicul târgoviştean.

Cât de periculos este aerul condiţionat pentru cei mici

Evitati şi aerul condiţionat dacă vreţi să le stimulaţi copiilor sistemul imunitar. Aerul condiţionat este iritant pentru aparatul respirator. “Copiii nu trebuie să stea sub nicio formă în încăperi cu aer condiţionat sau să îi lăsăm doar în încăperi răcite în prealabil”, mai spune Daniela Dobre, medic primar ORL la clinica Polimed SA.

FOTO environment.nationalgeographic.com

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite