Păstrăv, în locul „Frumosului de Voineşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această vară, mai mulţi pomicultori din Voineşti au demarat amenajarea de heleştee. Agricultorii de pe Valea Dâmboviţei au început să se gândească la alte afaceri, nemulţumiţi că nu au unde valorifica merele.

Cultura mărului pe Valea Dâmboviţei pare să nu mai fie profitabilă. Pomicultorii se plâng că nu reuşesc să acopere cheltuielile de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor, fiindcă nu au piaţă de desfacere pentru fructe. Zac merele în beciuri sau sunt vândute pe lucru de nimic. Mulţi şi-au găsit alte activităţi lucrative care, cred ei, promit mai mult.

Merele nu au piaţă de desfacere
Ion Pârvan, zis Moni, este unul dintre voineştenii care au lăsat de-o parte livada de meri şi a trecut la piscicultură. Tânărul şi-a amenajat ca la carte câteva bazine pentru creşterea peştelui, pe care le-a populat cu crap, fitofag şi ten. Moni intenţionează să se apuce şi de creşterea păstrăvului, chiar dacă necesită condiţii deosebite de întreţinere. A investit şi a amenajat două bazine speciale, mai aproape de izvorul captat, unde apa este primenită în permanenţă. “Am trei copii. Trebuie să mă gândesc la viitorul lor. Mi-am făcut calcul să exploatez lacurile prin pescuit de agrement, dar şi prin vânzarea peştelui către diferiţi distribuitori. Toţi banii pe care i-am avut i-am investit aici”, spune Ion Pârvan. Primarul comunei Voineşti, Dănuţ Gabriel Sandu, militează pentru susţinerea tradiţiei pomicole, dar nu poate să-i oblige pe oameni să continuie o activitate din ce în ce mai prost plătită. “Se reorientează din cauza faptului că investiţiile în pomicultură sunt foarte mari şi profitul este aproape zero. Încă nu avem piaţă de desfacere pentru merele de Voineşti. Anul acesta, cel puţin trei pomicultori au renunţat la fructe în favoarea peştelui”, afirmă Dănuţ Gabriel Sandu.

Obligaţi să plătească tot soiul de taxe şi impozite
Preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni, ing. Ion Oprea, trage speranţă că lucrurile îşi vor reveni şi că reorientările unora sunt doar de moment, din cauza condiţiilor economice dure prin care trecem cu toţii. “Statul ne-a obligat să ne înfiinţăm PFA-uri, iar acum ne pun să plătim tot soiul de taxe şi impozite. Vor să achităm contribuţiile la Sănătate pe 5 ani în urmă. De unde? Banii se câştigă greu. Cred că pe Valea Dâmboviţei tot pomicultura va rămâne la putere. Mă lupt să menţin această tradiţie. Suntem dezamăgiţi, dar sperăm să ne revenim”, spune Oprea. Preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor a adus de curând la Voineşti o fabrică de procesat fructe pe care urmează să o pună în funcţiune. Este o şansă pentru zona pomicolă de pe Valea Dâmboviţei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite