Pădurile elefanţilor sunt aliaţii noştri în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ce ne avertizează cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extincţia pădurilor în care trăiesc elefanţii ar intensifica schimbările climatice. Aceasta este noua teorie a cercetărilor care leagă hrana elefanţilor de o creştere a cantităţii de carbon pe care pădurile o pot stoca.

Practic, cercetătorii arată că elefanţii din păduri produc servicii ecosistemice sub forma stabilităţii climatice de care beneficiem cu toţii. Studul a fost publicat în „Nature Geoscience”. 

Carbonul este considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai importanţi constituienţi ai organismelor vii, având, spre exemplu, o contribuţie majoră în respiraţia celulelor.

Vestea proastă este că elefanţii din pădurile africane dispar pe capete. Dacă vom permite în continuare exterminarea lor vom înrăutăţi şi schimbările climatice, cred specialiştii. Vestea bună este că dacă protejăm elefanţii, vom combate simultan şi schimbările climatice.

Elefanţii sunt animale fascinante, inteligente şi extrem de sociale, dar sunt mamifere extrem de mari. Au nevoie de cantităţi uriaşe de alimente în fiecare zi, aproximativ 5-10% din masa corporală. O femelă de aproximativ trei tone ar putea mânca şi 200 kg de vegetale într-o singură zi.  

Nu este uşor pentru elefanţi să găsească atât de multă hrană, mai ales în pădurile tropicale, unde plantele au concentraţii mari de toxine. Elefanţii petrec cea mai mare parte a vieţii lor mâncând şi căutând mâncare. 

Elefanţii din Africa adoră puieţii, copacii tineri şi plantele care cresc mai întâi în zonele deschise din pădure

Cum influenţează comportamentul elefantului stocurile de carbon

Ccologul Fabio Berzaghi şi colegii săi au descoperit că „mizeria” şi dezordinea lăsată în urmă de elefanţi după ce se hrănesc favorizează creşterea copacilor mai mari din pădure. Elefanţii aleg copaci mici, păduri cu densitate redusă a lemnului, ceea ce favorizează creşterea arborilor cu densitate ridicată a lemnului, lucru care, în cele din urmă, duce la creşteri pe termen lung ale biomasei totale.

Prin acest proces pe termen lung creat de elefanţi, pădurile stochează mai mult carbon. Autorii cercetării estimează că dispariţia elefanţilor din pădurile africane ar duce la pierderea a 7% din stocurile de carbon din pădurile din Africa Centrală, valoare estimată la aproximativ 43 miliarde dolari.

Pe scurt, elefanţii pădurilor sunt aliaţii noştri în lupta împotriva schimbărilor climatice, iar existenţa lor ne salvează de zeci de miliarde de dolari cu care ar trebui să combatem schimbările climatice.

Situaţia elefanţilor pădurilor africane este deosebit de dramatică. De la câteva milioane, în trecut, populaţia lor este acum sub 10% din potenţial. Se presupune că, în perioada 2002-20011, aproximativ 62% din populaţia elefeanţilor care trăiesc în păduri a fost ucisă

Acest declin se pune, în cea mai mare parte, pe seama braconajului care alimenta cererea asiatică pentru fildeş.

În Africa trăiesc două specii de elefant, nu una singură, au arătat oamenii de ştiinţă americani şi britanici, confirmând astfel bănuielile specialiştilor, cele două tipuri de pachiderme având un aspect fizic diferit.

Folosind tehnicile de secvenţiere a genomului, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Statele Unite şi de la Universitatea York din Marea Britanie au confirmat faptul că elefantul african de savană şi elefantul african de pădure (a cărui talie este puţin mai mică) nu fac parte din aceeaşi specie - aşa cum au crezut mult timp oamenii de ştiinţă -, ci sunt de fapt "verişori" îndepărtaţi, care s-au separat dintr-un strămoş comun, în urmă cu peste două milioane de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite