Pădurar suspendat din activitate pentru că nu a putut justifica tăierile masive din pădurea Dragomireşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialul publicat de „ADS” în urmă cu o lună şi jumătate nu a rămas fără urmări. Dezvăluirea că pădurile proprietarilor, care de multe ori nici nu ştiau lucrul acesta, sunt tăiate la ras, i-a mişcat pe cei responsabili de la Direcţia Silvică Târgovişte care au declanşat o anchetă internă pentru a-i găsi pe cei vinovaţi.

Primul vizat este pădurarul Dragoş Dumitru despre care sursele noastre ne-au spus că taie cu ajutorul unor „prieteni”, pădurile de deasupra Islazului Hulă, din comuna Măneşti. „Acesta depozitează grămezi de frunze în cantonul care aparţine Ocolului Silvic Sturzeni, de care vede pădurarul poreclit Puiu. Aceştia din urmă s-au certat foarte rău, se înjură pe unde se întâlnesc şi nu scapă ocazia de a se răzbuna unul pe altul”, ne-a spus un sătean.
Mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Silvice Târgovişte, în fruncte cu şeful Ocolului Silvic periază fiecare perimetru din cele aproape 300 de hectare, reprezentând păduri pe care Dragoş Moraru le are în pază.

„Întradevăr, avem o comisie care efectuează un control la pădurarul Dragoş Dumitru. Încercăm să vedem dacă se face vinovat de tăieri ilegale. Deocamdată nu s-a luat nicio măsură împotriva lui, însă daca va fi găsit vinovat, acesta va fi dat afară fără nicio discuţie. Trebuie să răspundă pentru ce face”, a declarat pentru „ADS”, directorul Direcţiei Silvice Târgovişte, ing. Petre Marin.

Suprafaţa verificată, predată altor pădurari

Primele controale ale şefilor de la Direcţia Silvică s-au lăsat bine pentru alţii. Pădurarii Milea şi Mirică au primit fiecare câte 50 de hectare din lotul pe care îl avea în pază pădurarul Moraru. Potrivit unor surse: „în fiecare zi se efectuează inspecţii în anumite zone pentru a putea cuprinde toată suprafaţa, tot cantonul lui Dragoş Moraru. Fiecare hectar e luat la puricat. Dacă îl găsesc vinovat, îl dau afară. Până acum 50 de hectarea le-au predat către pădurarul Milea, care e om serios şi alte 50 de hectare către Mirică. Tot ce inspectează, predă la ceilalţi. Printre pădurari circulă un zvon că ar fi suspendat din funcţie”.

Un alt om al pădurii, Prodan Ion, urmează să primească inspecţia de rigoare.

79 de dosare penale pentru furturi de lemn

Potrivit poliţiei, tăierile masile de arbori şi copaci maturi au început din toamna anului trecut, lucru confirmat şi de oamenii legii care au deschis într-un an, 79 de dosare penale pentru furturi de lemn. Niciunul însă, pe numele pădurarilor. „La postul de poliţie Dragomireşti se află în lucru un număr de 14 dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic, fiiind reţinută în vederea confiscării, cantitatea de şase metri cubi de lemne. De anul trecut şi până astăzi s-au instrumentat 79 de dosare penale. Plângeri pe numele pădurarilor nu avem”, ne declara în urmă cu o lună şi jumătate agentul Raluca Trandafir, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

Misiune imposibilă

Jandarmii şi poliţiştii îi pândesc în repetate rânduri pe tăietorii de lemne din Dragomireşti şi Măneşti însă foarte rar au succes, iar atunci scapă doar cu o amendă. Doar în cazul în care valoarea lemnelor sustrase depăşeşete de cinci ori valoarea unui metru cub, fapta constituie infracţiune şi atunci făptaşul se alege cu dosar penal. Nici în acest caz însă, tăietorul nu poate fi reţinut.

Proprietarii sunt de vină

De cele mai multe ori, hoţii atacă pădurile proprietate privată, care nu sunt păzite. Contra unei sume care depăşeşte cu puţin 100 de lei/an/hectar, ei pot semna contracte de pază cu Ocoalele Silvice pe teritoriul cărora au pădurile. Dacă proprietarii se plâng la poliţie că li s-a tăiat pădurea, chiar ei ar putea fi amendaţi pentru lipsa pazei. Amenzile nu sunt deloc de neglijat. Pot ajunge până la 5000 de lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite