Oportunitate: Instruire intensivă pentru persoanele casnice

Oportunitate: Instruire intensivă pentru persoanele casnice

Proiectul „Competent” vizează şi populaţia de etnie rromă

Proiectul „Competent”, iniţiat de Asociaţia Comunelor din România, se derulează în 35 de localităţi din ţară, dintre care cinci sunt din Dâmboviţa. Femeile care nu au avut niciodată serviciu, persoanele cu dizabilităţi, romii şi locuitorii de la sate care trăiesc din ajutor social vor fi învăţate să comunice şi să utilizeze calculatorul, pentru a le spori şansele de angajare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Comunelor din România, condusă de un primar din judeţul nostru, a reuşit să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru derularea unor activităţi de formare profesională în sprijinul populaţiei defavorizate din mediul rural: femei casnice, persoane cu dizabilităţi, rromi şi locuitori care trăiesc din ajutorul minim garantat acordat de stat.

Proiectul „Competent” se va derula în 35 de comune din şapte judeţe: Cluj, Neamţ, Dolj, Olt, Ialomiţa, Constanţa şi Dâmboviţa. Cele 200 de persoane vulnerabile care vor fi instruite în Dâmboviţa sunt din localităţile Vulcana Băi, Cojasca, Şotânga, Finta şi Doiceşti. „În toate aceste comune sunt mari probleme din punct de vedere economic. La Şotânga, spre exemplu, şomajul depăşeşte 30%. Acest program este o şansă pentru beneficiari, care vor fi pregătiţi să intre pe piaţa muncii”, spune Constantin Stroe, edilul de la Şotânga.

70 de întâlniri cu posibili angajatori


Valoarea proiectului, care va fi finalizat în octombrie 2012, depăşeşte 6,8 milioane de lei. În luna iunie urmează să fie selectate cele 1400 de persoane care vor fi incluse în programul de instruire pentru dobândirea competenţelor comune identificate printr-un studiu de piaţă: comunicare eficientă, orientare spre client, utilizarea calculatorului.

„Angajabilitatea şi competitivitatea nu mai depind doar de calificările pentru postul la care aplică, ci şi de abilitatea oamenilor de a se adapta la noile cerinţe ale angajatorilor, care sunt în căutare de persoane comunicative, eficiente şi preocupate de satisfacţia clienţilor”, afirmă Sanda Micu, coordonator de proiect pentru judeţul Dâmboviţa.

„Competent” vine şi în sprijinul angajaţilor din cele 35 de primării din ţară. Practic, câte trei funcţionari de la nivelul fiecărei administraţii publice locale vor fi instruiţi pentru a putea sprijini pe viitor persoanele vulnerabile în găsirea unui loc de muncă.

De asemenea, se vor organiza cel puţin 70 de întâlniri cu diferiţi angajatori şi instituţii implicate în domeniul ocupării forţei de muncă, în vederea identificării oportunităţilor ocupaţionale şi de instruire existente pentru beneficiarii proiectului iniţiat de Asociaţia Comunelor din România.

„Dacă la finalul acestor activităţi de instruire, 20 din cele 40 de persoane din comuna Şotânga cooptate în proiect îşi vor găsi locuri de muncă, eu pot să spun că am avut succes”, concluzionează primarul Constantin Stroe.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările