Oferte de muncă pentru Europa: salarii de până la 8.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţenii au şansa să plece în străinătate pentru a lucra în agricultură şi în sistemul medical. Ofertele, de sute până la mii de euro, vin din partea Germaniei, Spaniei, Danemarcei şi Belgiei, cei mai bine plătiţi fiind medicii.

După un an în care aproximativ 18.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă în judeţul Dâmboviţa, iar alte câteva sute urmează să fie concediate până la mijlocul lunii viitoare, piaţa de muncă din Europa pare deschisă când vine vorba despre ofertele de joburi, fie ele în agricultură sau în sistemul medical. „Avem 400 de locuri de muncă, disponibile în agricultură, 200 în Spania şi alte 200 de locuri în Danemarca, cele pentru cules de căpşuni toate sunt pentru femei care au vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani. În rest, mai există 45 de locuri pentru medici, în Germania şi Danemarca şi ca directori de vânzări internaţionali patru posturi, în Belgia”, a declarat Daniela Stanca, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dâmboviţa.

Asaltaţi de apeluri telefonice

Pentru că atunci când vine vorba de bani remuneraţia celor din Europa este de câteva sute sau chiar mii de euro, dâmboviţenii nu rămân indiferenţi la ofertele de muncă de peste hotare. Reprezentanţii AJOFM spun că, deşi selecţia a început astăzi, zeci de persoane au sunat să se intereseze de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească dacă vor să plece din ţară. „Oamenii sunt interesaţi să aibă un loc de muncă bine plătit, chiar dacă sunt nevoiţi să îşi lase familiile acasă. Am primit zeci de telefoane de la cei care vor să-şi depună dosarul. Le-am explicat însă, că de astăzi şi până în data de 20 ianuarie, trebuie să vină personal să-şi depună CV-urile, iar apoi, dacă vor fi aleşi de firma Eures, trierea lor se va face în Călăraşi”, a adăugat Daniela Stancu.

„Las totul baltă şi plec la cules de căpşuni”

Printre cei care au apelat la ajutorul AJOFM se numără şi Mihaela Voinescu, o târgovişteancă de 35 de ani care s-a întors în ţară în urmă cu cinci luni. „Am muncit din greu şi am reuşit să strâng nişte bani cât să-mi plătesc restanţele la bănci, că ne lăsau fără casă. Am avut de dat 1.800 de euro. Aş vrea să plec din nou, pentru că soţul meu a fost disponibilizat, avem trei copii la şcoală, trebuie să şi mâncăm. Dacă stăm grămadă în apartament, murim toţi de foame. Aşa, las totul baltă şi plec la cules de căpşuni”, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Mihaela.

Cu toate că, în agricultură, angajatorii oferă salarii de 800-1.200 de euro şi asigură cazare, în sistemul sanitar remuneraţia porneşte de la 3.300 de euro pentru un medic rezident şi poate ajunge până la 8.000 de euro pentru un medic neurofiziolog. Reprezentanţii AJOFM spun însă că, în raport cu rata actuală a şomajului în Dâmboviţa, numărul ofertelor din străinătate este mic. Rata şomajului, calculată ultima oară la data de 31 decembrie 2009, la nivelul judeţului era de 8,55. La ora actuală sunt înregistraţi peste 18.000 de şomeri în judeţul Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite