O elevă cu tetrapareză visează să devină chinetoterapeut pentru a-i ajuta pe ceilalţi. „Mă mândresc cu faptul că am dizabilităţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioniţa Paula Bianca, elevă în clasa a XII-a, din Târgovişte, va reprezenta România la cel mai important eveniment global dedicat sportivilor cu dizabilităţi intelectuale - Jocurile Mondiale Special Olympics de la Abu Dhabi, care are loc în perioada 8-22 martie. La acest eveniment vor participa 35 de sportivi şi opt antrenori din România.

Ioniţa Paula Bianca va reprezenta România cu echipa de bocce, care are patru componenţi, toţi din Târgovişte. 

Imagine indisponibilă

„Eu am o dizabilitate fizică. M-am născut cu tetrapareză spastică. Momentan sunt bine, doar că am rămas cu o scolioză destul de gravă şi în cei 19 ani am căpătat vreo şase operaţii. Eu am intrat în această organizaţie cu înotul. Am practicat timp de 7 ani înotul pentru recuperarea mea, nu de performanţă. Am o mobilitate mai redusă. Boala mea mi-a afectat centrii locomotori. Este o boală din naştere, nu am avut vreun accident sau ceva de genul. Mai am o surioară mai mică, de 8 ani”, spune Bianca, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Petru Cercel.

„Boala mea este foarte imprevizibilă”

Bocce este un joc italienesc de abilităţi şi strategie. Principiul de bază este acela de a împinge o minge (boccia) cât mai aproape de mingea ţintă (pallina). Bocce ca sport Special Olympics le oferă persoanelor cu nevoi speciale oportunitatea de contact social, de a-şi dezvolta abilităţile motorii şi de a câştiga încredere in sine.

„Acest sport este unul destul de răspândit, se joacă în Spani, Italia etc. Este o disciplină olimpică. S-au făcut şi olimpiade pe această temă. Probabil că oamenii nu se uită la aşa ceva. Este destul de plictisitor să te uiţi la un joc de bocce. Există şi rezultate spectaculoase, atunci când este nevoie ca mingile să fie măsurate la milimetru pentru a se face departajarea”, mai spune ea.

Chiar dacă boala sa este una imprevizibilă, fata spune că vrea să devină chinetoterapeut. 

„Este puţin mai complicat, dar nu imposibil. Boala mea este foarte imprevizibilă. Dacă nu o ţin sub control, dacă nu fac chinetoterapie, nu iau pastilele necesare, poate avansa în rău, dar dacă mă menţin pe un traseu bun, stagnează. Asta ar trebui să fac toată viaţa. Trebuie să recunosc că în acest an am fost atât de ocupată cu BAC-ul, cu toate antrenamentele pentru mondiale, încât am lăsat-o mai moale”, spune ea.

Imagine indisponibilă

Spune că adoră biologia, ca materie şcolară. „La şcoală sunt mediocră, dar îmi place foarte mult biologia şi din această cauză vreau să urmez cinetoterapia, ca să urmez la rândul meu vindecare altora. Trăind în acest mediu, făcând asta mereu şi învăţând de la alţi chinetoterapeuţi cred că şi asta m-a împins către această profesie”, mai spune ea. 

Pentru această competiţie Bianca se pregăteşte săptămânal la terenul de bocce amenajat în micro 6, Corpul S al Universităţii Valahia. Spune că în mediul şcolar de unde provine a fost acceptată fără probleme însă mai întâmpină ficicultăţi în lumea reală.

Imagine indisponibilă

„Mă mândrescu cu faptul că am dizabilităţi”

„În mediul şcolar am fost acceptată şi privită ca un copil normal, dar în societate, pentru că nu mă cunoaşte lumea, e mai greu. Pe mine nu mă deranjează acest fapt. Chiar mă mândrescu cu faptul că am dizabilităţi şi asta sunt. Fiecare copil în parte va primi un premiu. Cele mai importante premii sunt diplomele şi medaliile. Important este că niciun copil de acolo nu va pleca nerecompensat şi fără să urce pe podium“, mai spune tânăra. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite